Ekonomija

Ivanović: Iz pretpristupnih fondova za poljoprivredu obezbijeđeno 53 miliona eura

Sastanak je održan u Podgorici, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi (SWG), a prisustvovali su predstavnici sedam zemalja: Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici Evropske komisije Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ivanoivić je naglasio da su došli do faze da u Crnoj Gori možemo organizovati značajan međunarodni događaj i da sopstvena iskustva u pripremi za otvaranje pregovora sa Evropskom Unijom možemo podijeliti sa kolegama iz drugih zemalja.

“To je po mom mišljenju znak uvažavanja dosadašnjih napora i dinamike rada koju je postigao relativno mlad, ali ambiciozan tim zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja“, kazao je on, ističući da razmjenom zajedničkih iskustava treba intenzivirati saradnju zemalja Jugoistočne Evrope, posebno u dijelu zajedničkih aplikacija za dodatna sredstva za razvoj poljoprivrede regiona.

Direktorica Agencije za plaćanja u Makedoniji Biljana Vuković kazala je da su ovakvi sastanci vrlo važni da bi se razmijenila iskustva.

“Važni su i da bi se popričalo o problemima koje imamo u svakodnevnom radu, te da jedni drugima omogućimo što brži pristup evropskim fondovima i što veću iskorišćenost IPARD sredstava“, dodala je ona.

Predstavnici Evropske komisije predstavili su na sastanku status IPARD programa svih prisutnih zemalja i ukazali na značaj i ulogu operativne strukture, način sprovođenja pojedinih mjera i cjelokupnog programa. 

 

 

Send this to a friend