Ne tražiti ratne dnevnice dok se ne utvrdi to pravo

Komentari (0)
A A A
Udruženje boraca ratova od 1990. godine pozvalo je crnogorske vojne obveznike da prekinu sve pojedinačne i grupne aktivnosti radi sticanja prava na isplatu ratnih dnevnica u Srbiji, sve dok ono ne bude izvjesno. 

Crnogorsko Ministarstvo odbrane primilo je više stotina zahtjeva za izdavanje uvjerenja o učešću u borbenim dejstvima tokom 1999. godine, što je posljedica informacija o ratnim dnevnicama koje bi trebalo da isplati Vlada Srbije.

Direktor Udruženja Radan Nikolić saopštio je da će Udruženje pitanje prava na isplatu ratnih dnevnica, “koje su uz vršenje krivičnih djela prevare i neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka, u Crnoj Gori instalirali pojedini predstavnici Ratnih veterana Srbije”, riješiti u saradnji sa državnim organima Srbije i Crne Gore i renomiranim advokatskim kancelarijama, prenosi MINA.

O tome će, kaže on, blagovremeno informisati crnogorske rezerviste.

“Zato je Udruženje o ovom problemu obavijestilo srpskog ambasadora u Podgorici Zorana Lutovca i zatražilo razgovor, a konsultovalo je i advokata Srđana Aleksića iz Niša koji je pred Sudom za ljudska prava u Strazburu zastupao srpske rezerviste u sporu sa Vladom Srbije oko isplate ratnih dnevnica”, saopštio je Nikolić.

On je naveo da je doprinos rješavanju tog pitanja dalo crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštenjem od utorka da će ispoštovati obavezu da izda Uvjerenje o angažovanju lica u rezervnom sastavu za 1999. godinu svim licima za koja ima evidenciju, i da je o navodnoj isplati ratnih dnevnica zatražilo informaciju od Ministarstva odbrane Srbije u cilju zaštite crnogorskih građana od eventualne zloupotrebe.

Iz Udruženja su naglasili da se presuda suda u Strazburu ne odnosi na rezerviste iz Crne Gore. “Zbog čega ta presuda, ako ostane ista i postane prvosnažna, zbog niza problema pravne prirode, teško da može biti osnov za isplatu neisplaćenih ratnih dnevnica crnogorskim rezervistima. Udruženje će se boriti za prava crnogorskih rezervista svim kapacitetom, ali neće dozvoliti da se zloupotrebljavaju i iskorišćavaju od bilo koga i u bilo koje ciljeve”, zaključio je Nikolić.

Tweet
0
Ključne riječi: