Šta mislite o Danu žena?

Komentari (0)
A A A
U svijetu se obilježava Dan žena-8. Mart. Međunarodni dan žena je dan posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i društvenim ostvarenjima.

Znate li zbog čega se obilježava 8. mart? 

Podsjećamo početak obilježavanja Osmog marta kao Dana žena povezan je sa  čitavim nizom akcija i protesta koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, povećanje plata i uopšte bolji položaj.

Jedan takav protest održan je 8.marta 1857. u Njujorku . Protestantkinje su bile napadnute i rastjerane od strane policije. Ove žene, osnovale su svoje prvo udruženje, istog mjeseca, dvije godine kasnije.

Iz godine u godinu, uslijedili su novi protesti na ovaj dan. Posebno se istakao protest iz 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka, zahtjevajući pravo glasa, kraće radno vrijeme i bolje plate.

Druga Internacionala (organizacija socijalista i radničkih partija) je 1910. organizovala prvu međunarodnu žensku konferenciju u Kopenhagenu. Tada je proglašen Međunarodni dan žena, koji je predložila ugledna njemačka socijalistkinja Klara Cetkin.

A danas, stiče se utisak da je praznik izgubio svoje pravo značenje i da je previše komercijalizovan.

Obilježavanje ovog praznika u Crnoj Gori svelo se na kupovinu poklona “reda radi”. Najčešće žene poklone kupuju jedna drugoj.

Šta vi, poštovani čitaoci CdM-a, mislte o današnjem obilježavanju 8. marta?

Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
 • Nn Ja mislim da bi zene trebale bit zadovoljne time kad dobiju karanfil, do iduce godine dosta i da ne traze nista vise prije 2 years 1 month
  0 0
 • Anonimni J..... zene :) prije 2 years 1 month
  0 0
 • rudonja ocemo i mi muskarci praznik, imamo i mi nekakvu dusu! prije 2 years 1 month
  0 0
 • Necka Dan koji je izgubio svaki smisao obiljezavanja... Mislim da ga ne treba ni slaviti... prije 2 years 1 month
  0 0
 • cake Praznik zena bih slavila,ako bi drustvo vise ulagalo u zdravstvo,da zena koja zeli postati majka ima pomoc,na nacin da odsustvuje sa rada,bez mobinga,kada koristi bolovanje,kojim obezbjedjuje human tretman,koliko je normalno,da se na ovaj dan,otvaraju vrtici,skole,dnevni boravci djece i penzionera.Kada bi svi placali obaveze i poreze,navedeno nebi bilo problem.Do tada karanfil,hvala,NE! prije 2 years 1 month
  0 0
 • Anonimni Treba danas poci do skola i vidjeti kako ce uciteljice poci kuci...Od cvijeca do zlata, sramota. prije 2 years 1 month
  0 0
 • anja Smrt kapitalizmu, živio komunizam! Feministkinje muka mi je od vas! prije 2 years 1 month
  0 0
 • Advertisment