U Podgorici i Pljevljima doček pravoslavne Nove godine

Komentari (0)
A A A
Mitropolija crnogorsko-primorska i Crkvena opština Podgorice organizovaće sjutra veče doček Nove godine po julijanskom kalendaru. Doček će biti organizovan i u Pljevljima.

Za razliku od prethodnih godina, moleban neće služiti mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, jer boravi u posjeti gruzijskom patrijarhu.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Crkvena opština podgorička tradicionalno i ove godine će organizovati doček pravoslavne Nove godine na platou ispred crkve Svetog Đorđa, pod Goricom.

“Kao i tokom svih prethodnih godina i ove će u 20 sati biti organizovan tradicionalni doček praznika Svetog Vasilija Velikog. Centralno mjesto zauzima moleban u kome ćemo izraziti blagodarnost Bogu za sva dobra kojima nas je darovao tokom prethodne godine i prizvati blagoslov na Podgoricu u čitav svijet u novom ljetu gospodnjem“, sekretar crkvene opštine Podgorica protojerej Velibor Džomić.

On je rekao da se neće razlikovati u odnosu na protekle godine. Posjetioce očekuje bogat kulturno umjetnički program

“Iz tog razloga pozivam sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori i sve ljude dobre volje, bez obzira na to kako se oni izjašnjavaju da prisustvuju ovom prelijepom događaju. Ja svakako očekujem veliku posjećenost. Ove godine će sve posjetioce zabavljati i poznati pjevač Radiša Urošević uz pratnju Narodnog orkestra i trubački orkestar iz Guče“, najavio je Džomić.

U ponoć će biti održan moleban koji će služiti sveštenstvo mitropolije crnogorsko primorske. 

Mitropolit Amfilohije ove godine neće biti prisutan.

“Mitropolit Amfilohije je u posjeti gruzijskom patrijarhu povodom velikog jubileja i on je u sastavu delegacije srpske Patrijaršije koju predvodi srpski patrijarh Irinej. Tako da mitropolit neće biti prisutan ali će molitvu služiti sveštenstvo arhijerejskog namjesništva podgoričkog“, kazao je Džomić.

Organizatori su pozvali sve pravoslavne vjernike bez obzira na to kako se izjašnjavaju da dođu na doček pravoslavne nove godine.

U Pljevljima će i ove godine, petnaesti put za redom, na otvorenom biti organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru. 

U muzičkom programu na stupiće Acapulko bend, a koncert i sam doček, čiji je pokrovitelj opština Pljevlja, biće upriličeni na Trgu Đorđija Peruničića. 

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru na otvorenom u Pljevljima se organizuje od 1999.godine. Prvih godina je organizovan na Trgu 13.jula, potom na Trgu Patrijarha Var nave, a posljednje četiri godine na Trgu Đorđija Peruničića.

 
Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
 • mne carapani-srbi su jedina nacija u svijet koja slavi dvije nove godine ha ha ha DA JE VJECNA MAJKA CRNA GORA !!! prije 2 years 3 months
  0 1
 • pravoslavac srecna pravoslavna nova godina....sve najbolje svima
  prije 2 years 3 months
  0 0
 • Bajo Pivljanin Svim srbima sretnu vašu novu godinu .

  A ovi iz MCP nemoj više da govore kako su oni samo Pravoslavna crkva , oni su SPC viđelo se sinoć sa onolikim barjacima Srbije , i đe to još na svijetu ima da crkva organizuje koncert za pravoslavnu novu godinu , to je nakaradno i antihrišćanski .
  prije 2 years 3 months
  0 0
 • cikotić Štata što je kiša padala, sigurno pih išao... Sraća nam nova!!! prije 2 years 3 months
  0 0
 • night bird Oce li Amfilohije svirat veceras ili ce poducavat sexu ovu nejac? prije 2 years 3 months
  0 0
 • stojan.perunov vama draga vizantija dade vam ime srpsko. Servia. Od latinskog servus. što znači sluga. Serv-Srb, buahahahah prije 2 years 3 months
  0 0
 • srb ljudi pustite ovu dz...... neka laje nespustajte se na njegov nivo prije 2 years 3 months
  0 0
 • Advertisment