Uprava carina primjer dobre prakse u borbi protiv korupcije

Komentari (0)
A A A
Puna posvećenost Uprave carina Crne Gore, u borbi protiv korupcije i jačanju integriteta službe, dobila je konretan izraz u novom Etičkom kodeksu carinskih službenika, uspostavljanjem većeg nivoa profesionalne odgovornosti i nulte tolearancije prema korupciji.

Novi Bilten o integritetu Svjetske carinske organizacije sadrži Informaciju o realizovanim aktivnostima Uprave carina Crne Gore po pitanju integriteta, etike i borbe protiv korupcije, kao primjer dobre prakse na ovom polju.

U dijelu koji se odnosi na Upravu carina Crne Gore, nalazi se informacija o novom Etičkom kodeksu carinskih službenika i namještenika, čija je primjena počela 1. januara ove godine. 

“Kao posebno značajno, navodi se da Kodeks sadrži jasne etičke okvire ponašanja carinskih službenika. Njime se uređuju pitanja zakonitosti, nepristrasnosti, profesionalnih standarda i odgovornosti, konflikta interesa, primanje poklona, usluga”, saopšteno je iz Uprave carina.

Naglašeno je da Kodeks sadrži i čitav niz praktičnih mjera koje je potrebno preduzeti kako bi se osiguralo da su postupci carinskih službenika u skladu sa propisima ili odredbama ovog Kodeksa.

"Kako održavanje visokog nivoa etičnosti carinske službe podrazumijeva, prije svega, efikasnu implementaciju Etičkog kodeksa, Kodeks u tom smislu donosi značajnu novinu u pogledu formiranja Etičkog odbora, nezavisnog radnog tijela koje daje mišljenja o sadržaju i načinu primjene Etičkog kodeksa, te prati primjenu etičkih načela i standarde u praksi“, ističe se u saopštenju.

Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
 • Stari putnik Sprda li se ovo neko?
  Sada procitah vijest i glano se nasmijah.
  I jos jednom, HAHAHAHAHA!!!
  Jedno pitanje za UC, u Baru i Ulcinju skoro svo povrce i dosta voca je iz Albanije (paprike, paradajiz, lubenica, jagode, ...) pa pitam, koliko je carine i PDV-a naplaceno po ovom osnovu?
  A da se ne moze proc bez 5 eura ako imas ikakvu torbu to je javna tajna, jos ako su ti i tablice inostrane onda je 10ka ok.
  prije 1 year 10 months
  0 0
 • svetlana s Izuzetno organizovana Uprava! Jedna od modernijih institucija u Crnoj Gori! prije 1 year 10 months
  0 0
 • Advertisment