Advokat: Halilović nije sarađivao sa Keljmendijem

Komentari (0)
A A A
Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odredio jednomjesečni pritvor za Benjamina Halilovića, jednog od 18 osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji SIPA-e pod nazivom "Lutka", njegov branilac Omar Mehmedbašić najavio je žalbu na tu odluku jer, kako je kazao, Tužilaštvo nema nijedan dokaz da je njegov klijent sarađivao sa Naserom Keljmendijem, prenijeli su bosanski mediji.

Tužilaštvo BiH Halilovića sumnjiči da je od Nasera Keljmendija uzeo 200.000 eura koje je odnio Milanu Ostojiću Sandokanu, vođi šabačkog klana, a koji je navodno vrbovao plaćenog ubicu Strahinju Rašetu da likvidira Ramiza Delalića Ćelu, prenose Dnevne novine.

"Benjamin nije bio blizak Keljmendiju, opet ponavljam da se družio s Delalićem, a poslije njegove smrti nastavio se družiti s njegovim prijateljima", kazao je Mehmedbašić.

Uhapšeni u policijskoj akciji "Lutka" terete se za niz teških krivičnih djela, organizovani kriminal, likvidacije, a između ostalog i za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Delalić je likvidiran 28. juna 2007. godine, u centru Sarajeva, a njegov egzekutor bio je član šabačkog kriminalnog klana Strahinja Rašeta.

Rašeta je poginuo godinu i po dana kasnije kada je postavljao eksploziv pod automobil svog nekadašnjeg kompanjona Milana Mitića na Banovom brdu u Beogradu. Informacije o njegovim brutalnim egzekucijama u BiH Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal dobilo je poslije hapšenja članova šabačke grupe, odnosno poslije iskaza svjedoka saradnika.

Keljmendi, koji je umakao specijalcima SIPA-e u prošlonedjeljnoj velikoj akciji hapšenja, ne davno je u Izvještaju američkog Stejt departmenta stavljen na "crnu listu" i označen kao narko-diler veoma opasan po SAD. Keljmendi je tražio državljanstvo Crne Gore, ali je njegov zahtjev odbijen. 

 
Tweet
0
Ključne riječi:
  • Advertisment