Ekonomija

Administrativne barijere glavni problem preduzeća u drvnoj industriji

Kako je saopšteno iz PKCG, Odbor je na redovnoj sjednici razmotrio Informaciju o tekućim privrednim kretanjima u periodu januar-maj 2016. godine, sa Programom gazdovanja šumama za 2016. godinu i Odlukom o davanju šuma na korišćenje za 2016. godinu, a u radu sjednice učestvovali su pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Adem Fetić, načelnik Direkcije za šumarstvo u Ministarstvu Ranko Kankaraš, direktor Uprave za šume Nusret Kalač, te predsjedavajući predsjednik odbora udruženja Milovan Gojković.

Programom gazdovanja šumama za 2016. godinu, ukupna raspoloživa drvna masa koja može biti predmet korišćenja šuma u 2016. iznosi 701.788 m3 bruto drvne mase, navodi se u saopštenju, te ističe da je Uprava za šume izvršila doznaku stabala za sječu i uradila izvođačke projekte za 340.055 m3 bruto drvne mase, što znači da se shodno zakonskim propisim redovne sječe mogu vršiti samo za navedene količine drveta.

“Od planirane sječe u državnim šumama od 565.192m3 bruto drvne mase, za redovne sječe planirano je 340.055m3 bruto drvne mase, a prema datim količinama planirani  prihod iznosi 7.373.332,08 eura. Na osnovu podataka Uprave za šume, ukupna ostvarena proizvodnja bruto drvne mase za pet mjeseci 2016. godine iznosi 73.226m3 bruto drvne mase”, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja je iznosio 32,70 milona eura, što predstavlja 5,8 odsto ukupnog uvoza.

Izvoz drveta, hartije, štampe i namještaja iznosi 8,65 miliona eura, a najviše se izvezlo ukupno hartije i papira u iznosu od 1.65 miliona eura.

Kako se naglašava, primjenom Pravilnika o visini naknade za vršenje doznake stabala, premjer i žigosanje drvnih sortimenata i izradu izvođačkog projekta, kojim su uvedene takse na izvoz drvnih sortimenata, od aprila mjeseca tekuće godine znatno se smanjio izvoz drvnih sortimenata, a time riješen višegodišnji problem preduzeća koja se bave proizvodnom djelatnošću.

U cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta i obezbjeđivanju zakonitosti i efikasnosti u sprovođenju procedura, tokom sjednice predloženo je da Radna grupa sastavljena od članova odbora u što kraćem roku predloži kriterijume za raspodjelu koncesija, što bi poslužilo za definisanje izmijena i dopuna važećeg Pravilnika o uslovima, kriterijumima i podkriterijumima, koje treba da ispunjavaju pravna lica za dobijanje prava za godišnje i dugoročno korišćenje šuma.

“Trebalo bi i utvrditi maksimalnu zapreminu sirovine koja se može dodijeliti na preradu preduzećima u odnosu na proizvodne kapacitete i broj zaposlenih radnika. Tim bi se razriješio problem raspodjele šuma na korišćenje, sirovina usmjerila prema proizvodnim pogonima, povećala proizvodnja i koristili proizvodni kapaciteti, zaustavila preprodaja i izvoz najkvalitetnije sirovine, povećala zaposlenost, i drugo”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da Javni poziv za davanje šuma za 2016. godinu, u šumskim područjima Podgorica, Bijelo Polje, Pljevlja, Plužine, Kolašin, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Rožaje, Andrijevica, Petnjica i Berane, još uvijek nije objavljen, te je predloženo njegovo objavljivanje što je moguće prije.

Send this to a friend