Ekonomija

Akcionari CGES-a usvojili odluku o zalaganju imovine

Odluka je usvojena potrebnom većinom glasova. 

Skupštini je prisustvovalo sedam akcionara i punomoćnika koji predstavljaju 77,12 odsto ukupnog kapitala u kompaniji, prenosi MINA-business.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović kazao je da je Prijedlog odluke utvrdio Odbor direktora i dostavio Skupštini akcionara na razmatranje i usvajanje.

“Zakonom o budžetu za ovu godinu propisano je da će Vlada izdati garanciju za kreditni aranžman između CGES i EBRD-a u iznosu od 40 miliona eura, uz obavezu obezbijeđivanja kolaterala državi”, rekao je Bulatović.

On je dodao da se, s tim u vezi, Ministarstvo finansija obratilo CGES-u, sa zahtjevom za određivanje imovine te kompanije koja bi poslužila kao kolateral za izdavanje garancije.

“CGES je u cilju ispunjenja prethodnih pretpostavki za zalaganje imovine, obavijestio EBRD, Njemačku razvojnu banka (KfW) i Elektroprivredu (EPCG) o započetoj proceduri ispunjavnja zakonske obaveze predviđene Zakonom o budžetu za ovu godinu”, rekao je Bulatović.

CGES je, kako je dodao, zatražio i pribavio odgovarajuće mišljenje Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Povodom zahtjeva CGES-a, kako je objasnio, KfW i EBRD su dostavile pisma saglasnosti u kojima se odriču odgovarajućih prava koja proizilaze iz odgovarajućih ugovora.

“KfW je saglasna sa davanjem u zalog imovine u vrijednosti ne veće od 40 miliona eura uz odricanje od prava na raskid ugovora, a EBRD je dala saglasnost za zalaganje imovine i odrekla se prava na uspostavljanje zaloga u njenu korist, kojim bi se pokrile preostale tranše kredita”, saopštio je Bulatović.

On je dodao da je pribavljena i saglasnost EPCG do nivoa dok se izdavanjem kolaterala ne ugrožavaju interesi te kompanije.

Predstavnik italijanske Terne Claudio Marchiori rekao je da je ta kompanija tražila pravno mišljenje od jedne advokatske kancelarije koje je pokazalo da bi potpisivanje takvog ugovora moglo dovesti do rizičnih situacija, prije svega za poslovanje CGES-a.

“U duhu najbolje saradnje, Terna će podržati ovakvu odluku. U svakom slučaju Terna moli izvršnog direktora i predsjednika Obora direktora da prije nego što bi došlo do primjene ove odluke zajedno sagledamo situacije koje bi mogle biti problematične”, kazao je Marchiori.

Terna, kako je naveo, bez obzira što je dala podršku, ostaje po strani vezano za svaku eventualno moguću štetu koja bi se mogla desiti potpisivanjem takvog ugovora, posebno ukoliko se sa pravnog aspekta ne bude time vodilo i rukovodilo na pravi način.

Predsjednik Odbora direktora Dragan Laketić rekao je da je odluka koja je bila na dnevnom redu, kao i svaka druga, donesena u skladu sa važećom procedurom, zakonom i podzakonskim aktima po kojima posluje CGES.

“Odbor direktora i izvršni direktor odnosno menadžment imaju svoju ulogu i odgovornost. Odbor direktora je kolektivni organ koji odluke donosi po proceduri i poslovniku i svi mi kao članovi i kao ljudi koji učestvuju u ovom odlučivanju snosimo odgovornost za odluke koje donosimo”, zaključio je Laketić.

Država Crna Gora je vlasnik 55 odsto akcija CGES-a, dok italijanska Terna posjeduje oko 22,09 odsto dionica.

Iza HB Zbirnog kastodi računa 3 sakriven je vlasnik 3,71 odsto akcija, dok fond Trend ima 2,82 odsto. Kompanija Sig ima 1,55 odsto, dok je iza EK i CK Zbirnog kastodi računa 1 sakriven vlasnik 1,4 odsto odnosno oko jedan odsto dionica. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija.

Send this to a friend