Ekonomija

Američki brend najskuplji na svijetu

Procjena brenda obuhvatila je različite pokazatelje, među kojima su bruto domaći proizvod (BDP), investiciona privlačnost, poslovna klimu i drugo.

Pored veličine američke privrede, autori istraživanja su imali u vidu i ogromno tržište SAD-a, čiji su učesnici spremni da preplate robu sa oznakom “Made in USA”, kao i prisustvo mnogih kompanija koje su same po sebi skupi brendovi, poput Diznija, Apple-a i Koka-kole.

Na drugom mjestu po vrijednosti brenda države je Kina, koja je protekle godine izgubila jedan odsto vrijednosti i sada se procjenjuje na 6,31 bilion dolara, u odnosu na 6,35 biliona godinu dana ranije. Uzrok tome je usporavanje tempa rasta privrede zemlje, kao i pad cijena sirovina u svijetu.

Među pet najskupljih brendova država, od ukupno 100, koliko je na listi, nalazi se Njemačka, Velika Britanija i Japan.

Od zemalja u regionu, Srbija se po vrijednosti brenda nalazi na 78. mjestu sa procijenjenom vrijednošću od 31 milijardi dolara. Svega dva mjesta ispred, na 76. poziciji je Hrvatska, čiji je brend procijenjen na 32 milijarde dolara. Albanija je na 96. mjestu sa devet milijardi dolara, Bugarska je na 64. mjestu (50 milijardi dolara), Slovenija na 62. (53 milijarde dolara), Grčka na 59. (60 milijardi), Mađarska na 53. (94 milijarde), a Rumunija na 48. (141 milijarda dolara).

Najupečatljiviji rast među prvih deset zemalja ostvarila je Indija, čija je vrijednost brenda skočila za 32 odsto, na 2,14 biliona dolara, što je tu zemlju pozicionirao na sedmo mjesto u svijetu.

Vrednost brendova Kanade i Australije splasnula je za osam i 10 odsto respektivno, ali su ostali u top 10. Brazil je napustio prvih deset, spustivši se na 11. mjesto, jer je cijena brenda pala 17 odsto, na 1,17 biliona dolara.

Rusija je izgubila 31 odsto na vrijednosti brenda, koji se sada procjenjuje na 810 milijardi dolara, što je uticalo na pad zemlje na 18. poziciju na toj listi. Prošle godine bila je 12. sa vrijednošću brenda od 1,18 biliona dolara.

Vrijednost ukrajinskog brenda pala je najviše među svim zemljama svijeta, čak 45 odsto, na 44 milijarde dolara i 68. mjesto, a lider rasta je Iran, čija je vrijednost skočila 59 odsto, na 159 milijardi dolara, zahvaljujući uspjehu pregovora o nuklearnom programu zemlje i perspektivi ukidanja sankcija.

Među pet zemalja sa najboljom dinamikom rasta, društvo Iranu prave četiri afričke zemlje-brendovi i to Kamerun, Tanzanija, Kenija i Zambija.

Send this to a friend