Ekonomija

Azerbejdžanci žele da grade luksuzni ski rizort na Žabljaku

Plan je da, kako je rekao Mehdijev za Televiziju Crne Gore, na Žabljaku sagrade hotel od pet zvjezdica, postojeću žičaru na Savinom kuku zamijene novom, a ne isključuje ni mogućnost da na Durmitoru naprave postojenja za proizvodnju hran i drvopreradu.

“Kada sam prošle godine posjetio Žabljak i Savin kuk uvjerio sam se da je veoma pogodan za izgradnju turističkog centra baš onakvog kakvog smo sagradili u Gabali za godinu i po i u njega uložili 140 miliona dolara. Velika predsnost je što tamo postoji već izgrađena, kompletna infrastruktura. Vi već imate spremne ski staze, oprema na žičari jeste stara, ali bi je za vrlo kratko vrijeme mogli zamijeniti novom. Postoji i kod vas mogućnost da sagradimo sve ono što mi imamo u našim kompleksima u Gabali, s tim što bi kompleksom na Žabljaku bili bliži Evropi. Klimatski uslovi su gotovo identični samo što na Savinom kuku ne bi morali da proizvodimo vještački snijeg, budući da tamo snijeg u kontinuitetu pada i po nkoliko mjeseci”, istakao je Mehdijev.

Mehdijev je oduševljen blizinom Jadranskog mora, kanjonom Tare i, kako kaže, Evropa bi im bila jako blizu.

Počasni konzul Crne Gore u Azerbejdžanu Vugara Alijev očekuje da 2016. bud godina azerbejdžanskih investicija u Crnoj Gori.

“Otvaranje počasnog konzulata Crne Gore u Azerbejdžanu doprinijelo je ubrzanom razvoju i unapređivanju bilateralnih odnosa dvije države. Samo 2013. godine Crnu Goru je posjetilo 12.000 turista iz azerbejdžana, tako da je naš cilj da organizujemo što je više moguće turističkih putovanja ka Crnoj Gori i to zahvaljujući direktnim linijama od Bakua do Tivta i Podgorice”, istakao je on.

Alijev je naglasio da azerbejdžanski investitori već pregovaraju o ulaganjima u energetiku, te da je u toku postupak za osnivanje Azerbejdžanske banke u Crnoj Gori.

“Sada vidimo i da je jedna od najpoznatijih azerbejdžanskih kompanija zainteresovana da gradi luksuzni, turistički rizort na Žabljaku, zbog čga očekujem da 2016. bude godina velikih azerbejdžanskih investicija u Crnoj Gori”, kazao je Alijev.

Send this to a friend