Ekonomija

Baćović: Ishodi učenja u skladu sa potrebama privrede

Ona je u autorskom tekstu o ishodima učenja za Glasnik Privredne komore (PKCG) navela da poslodavci u Crnoj Gori ne mogu da prepoznaju koje kvalifikacije studenti imaju nakon diplomiranja, ni koje su znanje i vještine budući zaposleni stekli tokom studija. Postojeći dodatak diplomi ne sadrži dovoljno informacija o tome. 

“Ishodi učenja su jasni opisi onoga što bi student trebalo da zna, razumije i umije da uradi po završetku učenja. Određivanje ishoda učenja treba da se zasniva na pažljivoj i širokoj analizi onoga što bi kompetentna osoba trebalo da radi u različitim kontekstima“, kazala je Baćović. 

Prema njenim riječima, moderno obrazovanje mora da ima jasnu društvenu funkciju – da obuči široke slojeve populacije kako bi na efikasan i kompetentan način obavljali različite poslove neophodne za funkcionisanje društva u različitim oblastima, u skladu sa područjem svoje stručnosti. 

„Učenje treba da bude relevantno za razne uloge pojedinca uključujući i uloge u radu, društvenom i privatnom životu”, saopštila je Baćović. 

Ishodi učenja su, kako je dodala, važni jer definišu vrstu i opseg učenja za koje se očekuje da će kandidati postići, pružaju objektivni kriterijum/mjerilo za formativnu i sumativnu provjeru, kao i za provjeru prethodnog učenja, kandidatima jasno ukazuju na očekivanja od učenja, potencijalnim poslodavcima, na jasan i transparentan način, ukazuju na sposobnost i kandidata – kada pročita ishode učenja, poslodavac treba da bude u mogućnosti da identifikuje koje znanje, vještine i stavove kvalifikovane osobe mogu da ponude.

Takođe pomažu pri definisanju koherentnih jedinica učenja koje se mogu dalje dijeliti ili modularizovati, akcenat je sa podučavanja (input) pomjeren na rezultate učenja kada je fokus na onome što kandidat treba da postigne, lakše je procijeniti ono što je postignuto ako su očekivani rezultati učenja izraženi na konkretan način, pomažu usmjeravanje i vođenje kandidata i pomoć pri uvidu u očekivane efekte učenja. 

Univerzitet Crne Gore koordinira TEMPUS projektom Razvoj pristupa ishoda učenja – put ka boljoj uporedivosti, priznavanju i zapošljivosti – DEVCORE koji finansira Evropska komisija (EK). 

U projekat su uključeni i univerziteti Mediteran i Donja Gorica, Zavod za zapošljavanje i Privredna komora, a partneri iz zemalja EU su Univerzitet Arhus iz Danske, Koruška škola primijenjenih studija iz Austrije, Nacionalni i kapodistrijski univerzitet iz Atine i organizacija WUS Austrija. Realizacija projekta trajaće do novembra naredne godine. Njegov osnovni cilj je definisanje ishoda učenja na studijskim programima svih univerziteta u Crnoj Gori.

„Projektom se planira izrada akcionog plana za uvođenje ishoda učenja na institucije visokog obrazovanja u Crnoj Gori, obuka predavača i studenata za definisanje ishoda učenja, nastavak unaprijeđenja saradnje između institucija visokog obrazovanja i tržišta rada“, objasnila je Baćović.

Univerzitet Crne Gore je izradio početnu verziju ishoda učenja za sve studijske programe, kurseve i predmete. Riječ je o izuzetno zahtjevnom poslu koji je obuhvatio 270 studijskih programa i ogroman broj predmeta. 

“Univerzitet poziva poslodavce, i kompanije, kao i institucije sistema, da do 2017. godine daju sugestije, inpute i mišljenja koja znanja i vještine očekuju od studenata. To je najbolji put da privreda dobije diplomirane studente koji su atraktivni za poslovnu zajednicu”, navela je Baćović. 

Ishode učenja koje je izradio Univerzitet Crne Gore, u saradnji sa partnerima na ovom projektu, zainteresovani mogu vidjeti na portalu www.nastava.ucg.ac.me.

PKCG, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, u julu je organizovala okrugli sto na temu Značaj definisanja ishoda učenja za privredu Crne Gore.

 

Send this to a friend