Ekonomija

Bar: EPCG počela gradnju trafostanice Popovići

Povodom početka radova Saša Milovanović koji je rukovodilac Regiona 4 u koji se uključuju Bar, Budva i Ulcinj kazao je da je gradnja pomenute trafostanice veoma važna s obzirom da je opterećenje postojećih trafostanica Topolica i Končar sa kojih se barski konzum napaja električnom energijom, blizu nominalnog.

“Nakon izgradnje trafostanice Popovići oko 4.000 potrošača na području Polja, Čeluge i Popović imaće kvalitetnije i stabilnije napajanje električnom energijom, a stvaraju se uslovi za razvoj 10 kilovatne mreže i priključenje novih potrošača. Nakon turističke sezone planiramo i početak gradnje kablovskih vodova za uklapanje trafostanice u 35kV i 10kV elektroenergetsku mrežu. Vrijednost radova je preko 220.000 eura, a ugovor sa izvođačem je već sklopljen”, najavio je on. 

Ističući da će trafostanica Popovići biti izgrađena prema najvišim tehničko-tehnološkim standardima, usklađenim sa urbanističkim i ekološkim zahtjevima, Milovanović je naveo da će kapaciteti ove trafostanice odgovoriće trendu rasta potrošača u Baru, koji bilježi povećanje od 40 odsto u odnosu na period od prije deset godina.

Iz EPCG su podsjetili da su 1. marta započeli i realizaciju druge faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, čija vrijednost iznosi 36 miliona eura, a u okviru kojeg će biti ugrađeno 6.000 novih multifunkcionalnih brojila. Ugradnja brojila podrazumijeva i rekonstrukciju postojeće mreže, a u Baru je do sada ugrađeno 12.628 elektronskih brojila.

 

 

Send this to a friend