Ekonomija

Bijelo Polje: Sto radnih mjesta u fabrici za bezdimno sušenje mesa

On je danas, zajedno sa predsjednikom Odbora direktora Investicono-razvojnog  fonda Crne Gore Zoranom Vukčevićem, predsjednikom opštine Bijelo Polje Aleksandrom Žurićem,  i direktorom Atlas banke Đorđem Đurđićem, obišao radove na fabrici, koju gradi preduzeće Franca sa italijanskim partnerima.

Ta investicija je vrijedna oko šet miliona eura, Investiciono-razvojni fon zajedno sa bankom i Opštinom podržao je projekat u iznosu od tri miliona eura, dok je tri miliona eura, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, obezbijeđeno kod “Abu-dabi” fonda.

“Mislim da će to biti jedini pogon ove vrste na Balkanu koji će moći da izvozi proizvode na evropsko tržište”, kazao je Franca.

Žurić je istakao da će ta fabrika značajno uticati ne samo na Bijelo Polje već na čitav region, te da će u ovoj godini u Bijelom Polju biti izgrađene još dvije fabrike. 

“Takođe imamo kompaniju Pelengić, koja gradi fabriku za preradu drveta, a imamo i projekat mljekare Milk-raft, koji je kreditom sa Abu-dabi fondom učinjen veoma izvjesnim, i biće veoma značaj za čitav region, jer će kapacitet otkupa i prerade mlijeka biti četiri puta veći nego što je ukupna prizvodnja mlijeka u Bijelom Polju”, kazao je Žurić. 

On je istakao da je riječ ne samo o podsticaju kroz lokalno proglašenje biznis zona, već i kroz veoma aktivno učešće države. 

“Ono što smo činili u protekloj deceniji, pozicioniralo je Bijelo Polje kao regionalni centar sa riješenim najkrupnijim infrastrukturnim problemima, sa konturama urbane sredine koju je dobilo realizacijom takvih projekata. Investitori su to prepoznali i na kraju smo dobili efekat koji nam i jeste bio cilj-nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i perspektiva za mlade ljude u najskorijoj budućnosti”, dodao je predsjednik Žurić.

On je napomenuo da su poslije tri decenije u izgradnji veliki industrijski objekti. 

“Po onome što smo vidjeli na licu mjesta, projekat će se realizovati i prije predviđenog roka koji je najavljen na Dan Opštine, a pored ovog projekta smo najavili i neke razvojne projekte, prije svega mislim na otvaranje bjelopoljske strane Bjelasice, Đalovića pećinu i neke značajne komunalne projekte poput kolektora”, kazao je Žurić.  

Kreditori tog projekta su Investiciono razvojni fond i Atlas banka. 

Đurđić je kazao da je projekat koji kompanija Meso-promet radi u Bijelom Polju zadovoljava sve standarde, jer je to izuzetan razvojni potencijal i potencijal za otvaranje novih radnih mjesta.

“Posebno je važno što se jedan ovakav projekat realizuje u Bijelom Polju, koje je veliki  regionalni centar i kad se ova fabrika otvori tokom godine da će to značajno pospješiti  dalju prizvodnju u Bijelom Polju, korišćenje svih resursa u prizvodnji mesa i svega onoga što će biti neophodno za ovakvu vrstu proizvodnje”, kazao je Đurđić.

Vukčević je kazao da je posebno značajno što se radi o novom postupku proizvodnje trajnih i polutrajnih proizvoda, koji će zadovoljiti sve standarde Evropseke unije, što znači da ta roba može ići i na to tržište. 

“Investiciono razvojni fod je od početka do sada investirao 21,4 milona eura čime je finansiran 131 projekat”, kazao je Vukčević.

Send this to a friend