Ekonomija

Bivši radnici Košute ogorčeni na državu: Radnici traže azil u Americi

Zvanično u Košutu je uveden stečaj 1996. godine, a tadašnjih 1.200 radnika iz svih gradova u kojima je ova fabrika imala predstavništva su ostali bez posla, pišu Dnevne novine. Do danas tvrde da nijesu naplatili potraživanja zbog čega su juče protestovali u krugu fabrike u kojoj su nekada radili.

Bezuspješna, višegodišnja borba za prava, kako ističu radnici Košute, narušila im je zdravlje zbog čega će ukoliko im se ne ispune zahtjevi tražiti azil od ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

“Ja sam radila deset godina ali u predstavništvu Košute u Danilovgradu. Podstanar sam. Mislim da bi dosadašnji predstavnici Ministarstva rada izuzev nove ministrice trebalo i krivično da odgovaraju za sve ove nevolje koje su zadesile radnike u Crnoj Gori. Evo mi radnici moramo azil da tražimo i ozbiljno razmišljamo o tome. U američku ambasadu ćemo prvo ići. Zašto da nas neko gazi. Ja nijesam nepismena da ne vidim što se radi”, rekla je Dnevnim novinama predstavnica radnika Košute Slavka Raičević.

Oko 200 radnika koji su okupili u krugu fabrike zatražili su od nadležnih da reaguju i ispune njihove zahtjeve. Bivši zaposleni u ovom cetinjskom preduzeću traže povezivanje radnog staža i isplatu od 500 eura po godini radnog staža. Takođe, radnici zahtijevaju i odgovore šta se desilo sa dionicama firme i da li i njih mogu naplatiti. Ukoliko im država ne izađe u susret naredni korak biće im kako su istakli dolazak u Podgoricu i protest pred Vladom.

Send this to a friend