Ekonomija

Blokada uvoza mlijeka iz BiH: Hrvatska hoće pogodnosti na koje je navikla

“Bosna i Hercegovina već godinu i po dana zavlači, to moram otvoreno reći. Otvoreno, jer to hrvatska javnost mora da zna, to radimo zbog hrvatskih izvoznika. Bosna i Hercegovina je dužna da učini ono što je Slovenija učinila za Hrvatsku i Hrvatska za Sloveniju, kada je Slovenija ušla u Evropsku uniju. Dakle, isto pravilo. Postoje određene obaveze. Tražimo, dakle, da se određene tradicijske kvote hrvatskog izvoza u BiH od prije 2013. i dalje poštuju. A to BiH već godinu i po dana izvrdava i tu nema etničkih razlika među njima. Tu su svi jedinstveni kada je novac u pitanju”, kazao je hrvatski premijer.

Milanović je ovim otvoreno priznao da je blokada uvoza mlijeka u EU otvoreni pritisak Hrvatske na BiH i svojevrsna ucjena.

Ključ problema je očigledno zahtjev Hrvatske da i nakon ulaska u EU nastavi da trguje sa zemljama članicama CEFTA-e po preferencijalnim uslovima. Izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e, Evropska komisija je sa svim njenim članicama ispregovarala nastavak plasmana hrvatskih proizvoda po preferencijalnim uslovima, osim s BiH. Hrvatska, iako je napustila CEFTA-u, želi da nastavi da koristi određene pogodnosti, čemu se BiH vlasti protive.

“Na našem tržištu bi završilo 95 odsto njihovih proizvoda, a domaćih proizvoda u susjednoj državi od ulaska u Uniju je upola manje. Očekujemo protivmjere, ali zbog našeg mljekarskog sektora i naših proizvođača to nijesmo mogli da dopustimo”, prenosi hrvatski Večernji list izjavu visokopozicioniranog izvora iz Vlade Hrvatske koji nije želio da otkrije svoje ime.

Isti izvor navodi da je BiH iskoristila izlazak Hrvatske iz CEFTA-e kako bi police u prodavnicama očistila od hrvatskih proizvoda i napravila mjesto za proizvode iz Srbije i Turske.

“Tradicionalne kvote”, odnosno tradicionalni izvoz na koji se poziva Milanović i Hrvatska bile bi katastrofalne za BiH.

Hrvatska je u 2012. u BiH izvezla 34.000 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, dok je već 2014. taj izvoz pao na 12.000 tona.

“Treba insistirati na reciprocitetu, prosjeku hrvatskog izvoza u 2011, 2012. i 2013. iz RH u BiH i da to postane kvota EU”, kazao je za hrvatske medije direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

O kakvim se pristiscima i ucjenama radi svjedoči i izjava ministra Mirka Šarovića.

“Gospođa Pusić mi je čak rekla da se to desilo jer mi stojimo iza afere u kojoj su otkrivene visoke količine aflatoksina u mlijeku pojedinih proizvođača iz Hrvatske prije tri godine. Ja sam joj na to odgovorio da je istina da smo izvršili kontrolu i eliminisali otrovno mlijeko i nije valjda da očekuje od mene da u takvim situacijama pustimo građane BiH da piju otrovno mlijeko”.

EU je već ranije vršila pritisak da BiH udovolji većini zahtjeva Hrvatske vezano za preferencijalni režim trgovine.

Proizvođači mlijeka iz BiH dali su vlastima BiH rok od pet dana da riješe problem izvoza mlijeka u Evropsku uniju ili da zabrane uvoz iz Hrvatske, navodeći da će u suprotnom blokirati granice.

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske za Klix.ba nijesu željeli da otkriju motive blokade uvoza bosanskohercegovačkog mlijeka u EU, saopštivši da je njihovo pravo da štite kupce u EU i interese svojih građana. Za početak sljedeće sedmice zakazan je i sastanak u Briselu na kome bi BiH vlastima trebalo da bude saopšteno zašto je došlo do blokade i na šta se Hrvatska konkretno žalila.

Send this to a friend