Ekonomija

Bojović: Već počela nasilna eksproprijacija u kanjonu Tare

Bojović je rekao da je najavljenim zalaganjem za dopunu Zakona o eksproprijaciji Vlada Crne Gore već manifestovala svoju spremnost da, bez obzira na pravni poredak, oduzima privatnu imovinu. 

“Vladu ne zanimaju ustavna rješenja niti se obazire na pravnu prirodu i ekonomski smisao eksproprijacije”, istakao je on.

U URA-i se nadaju da će predložene dopune Zakona o eksproprijaciji biti odbijene u Skupštini. Ističu da su vlasti već sklone kršenju pravila vezanih za postupak eksproprijacije.

“Primjera radi, u slučaju gradnje dalekovoda od 400kv sa optičkim kablom na pravcu Lastva-Pljevlja još 2011. godine je donesen Detaljni prostorni plan. Pri tome, važno je istaći činjenicu da se javni interes prilikom izgradnje objekata utvrđuje donošenjem planskog dokumenta u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata”, naglasio je Bojović.

To znači, navodi on, da izvan planskih dokumenata nije moguće utvrđivati javni interes. Međutim, kako ističe, u području kanjona rijeke Tare evidentirano je kršenje postupka eksproprijacije.

“Naime, eksproprijacija se sprovodi tako što se ignoriše planski dokument kojim je utvrđen javni interes, već se na osnovu posebnih vladinih odluka nezakonito realizuje proces oduzimanja privatne imovine. Time se ujedno obesmišljava ustavno pravo svojine i podstiče pravna nesigurnost”, napominje Bojović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se sve više nalazi “u začaranom krugu nezajažljive DPS-ovske politike koju, osim ličnog i stranačkog interesa i očuvanja gole vlasti, gotovo ništa više ne zanima”. 

“Zato niko ne treba da bude iznenađen ako se ubuduće njegova privatna imovina bude neustavno i nezakonito oduzimala. Jer, Đukanovićev režim, koji nikada nije ni držao do vladavine zakona, neće prezati od toga da pravni sistem u potpunosti podredi potrebi očajničkog opstanka na vlasti”, zaključio je Bojović.

Send this to a friend