Ekonomija

Bolja kontrola zarada u javnom sektoru

Kako je obrazloženo, novim zakonom se obezbjeđuje bolja kontrola i politika zarada u javnom sektoru, korigovanje nejednakosti u zaradama zavisno od grane vlasti i usklađivanje nivoa zarada sa nivoom odgovornosti, povećanje transparentnosti sistema zarada i nivoa fiskalne odgovornosti.

“Uvođenjem budžetske kontrole i kaznenih odredbi doći će se do unaprjeđenja još veće kontrole i sprječavanja zloupotreba pojedinih instituta”, kaže se u obrazloženju.

Primjenom zakona obračun zarada će biti po istom principu za zaposlene u vladinim tijelima, odnosno državnom nivou, kao i lokalnim samoupravama, sudstvu, skupštini, službama predsjednika Crne Gore, nezavisnim i regulatornim tijelima i privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu.

“Obračunska vrijednost koeficijenta se uređuje na jedinstven način od Vlade, na prijedlog organa državne uprave nadležnog za poslove budžeta, uz prethodne konsultacije sa predstavnicima nadležnih reprezentativnih sindikata”, navodi se u obrazloženju.

Predviđeno je da zaposleni u javnom sektoru ne mogu da ostvare druge naknade koje nijesu utvrdene ovim zakonom.

“U sistemu obračuna zarada u 100 najplaćenijih, nema nijednog člana Vlade, iako su koeficijenti zvanja uglavnom izjednačeni, ali po osnovu raznih dodataka zarade variraju u visini i do 30 odsto zarade”.

Zakonom se ukida ostvarivanje prava na naknadu za rad u radnim tijelima, kao i naknade za druge oblike rada za koje su se u budžetu izdvajala značajna finansijska sredstva.

Crnogorski parlament će raspravljati o ovom zakonu na sjednici koja je zakazana za srijedu.

Send this to a friend