Ekonomija

Bregzit i Crna Gora: Damjanovića više brine naša loša ekonomska politika

Dešavanja sa Velikom Britanojom unijela su neizvjesnost na međunarodnom tržištu globalno, kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Za Antenu M ističe, međutim, da to ne bi trebalo da utiče na crnogorsku ekonomiju-ili kako kaže bar ne u nekoj značajnijoj mjeri.

Govoreći o eventualnom uticaju Bregzita na crnogorsku ekonomiju Drecun je istakao da su posljedice očekivane, najprije, na relaciji najrazvijenije zemlje EU i Velika Britalija, ali ističe da će se nešto od tih efekata sasvim sigurno prenijeti i na crnogosrku ekonomiju:

“Dok taj talas dođe do posljedica na crnogorsku ekonomiju mislim da će proći dosta vode Moračom, tako da ne bih pravio neku ozbiljniju procjenu negativnih efekata jer je vjerovatno neće ni biti ali je vjerovatno da će se smanjiti možda broj turista iz Britanije koji je ionako simboličan ili investicije iz te zemlje koje su ionako takođe simbolične“, kazao je on.

Iz Centralne banke Crne Gore ocjenjeno je da će uticaj Bregzita na crnogorsku ekonomiju biti više indirektan i to preko dešavanja u Evropskoj uniji, nego direktan kroz saradnju sa Velikom Britanijom.

Predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandra Damjanovića više od Brexita brine kaže nešto drugo.

“Crna Gora ima dovoljno sopstvenih problema i veoma kritičnu situaciju, naročito u javnim finansijama. Dovoljno postoji i potrebe i prostora da se pozabavimo našom ekonomskom politikom i njenim izmjenama tako da se u ovom trenutku ne bih opterećivao sa posljedicama Begzita na crnogorsku ekonomiju, jer najveće posljedice na ekonomiju ima loša ekonomska politika koja se vodi“, kazao je on.

Drecun međutim ističe da svakako da Crna Gora ima problema u ekonomiji.

“Tvrdim da su ti problemi uzrokovani političkom nestabilnošću i nezrelošću i nekim nedostatkom znanja nego što su to stvarno naši potencijali“, istakao je on

Iz Centralne banke Crne Gore objasnili su i da je priliv stranih direktnih investicija iz Velike Britanije u posljednje tri godine prosjecno iznosio oko 19 miliona eura odnosno 3,3 odsto ukupnog priliva, te da Velika Britanija nije u grupi značajnih spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore.

Send this to a friend