Ekonomija

Brodogradilište punih dokova, ali i problema u poslovanju

U periodu koji slijedi ugovoreno je još sedam brodova, što uposlenje čini solidnim, ali ne toliko koliko se čini kad se spomene broj brodova. Jer, kako je za Radio Jadran pojasnio izvršni direktor Brogogradilišta Petar Tušup, obimi poslova nijesu veliki.

“Taj podatak o broju brodova često može da zavara, jer treba praviti razliku između broja brodova prisutnih u Brodogradilištu i obima posla. Ali, u svakom slučaju, u situaciji u kojoj jesmo, obim posla nam omogućuje da funkcionišemo uz sve poteškoće sa kojima se već duže vrijeme suočavamo”, kazao je Tušup.

Prema njegovim riječima, u svemu je jako važno i da se plate radnicima isplaćuju na svakih 15 dana, kao što je to ustaljena praksa. Danas bi trebalo i Vojska Crne Gore da uplati kompaniji određena sredstva za remont njihovih brodova, koja će odmah biti usmjerena za izmirivanje mjesečnih primianja radnika, tako da nema riječi o tome da plate kasne, kako su to Radiju Jadran kazali neki radnici.

Tim povodom, Tušup je podsjetio na veoma težak period u poslovanju kompanije decembra 2013. kada na dokovima nije bilo niti jednog broda, a budući da se preduzeće “finansira” iz obrtnih sredstava, bilo je teško obezbijediti novčane naknade zaposlenima. On tvrdi da im se iz tog perioda duguju samo dvije plate.

“Mi već duže vremena ne možemo dobiti kredite kod poslovnih banaka niti bilo što drugo čime bismo nadomjestili “prazan hod”, tako da čim dođe do pada uposlenja kao što se tada desilo, mi nismo u mogućnosti da nekim kreditom “premostimo” taj period, dok ne dođu neka bolja vremena. Osim te dvije zarade koje su “iskliznule”, plate su redovne, a te dvije kada dozvole veće cijene, obim posla i bolje tržište, biće prvo što ćemo uraditi”, uvjerava Tušup.

Dodatno opterećenje u poslovanju predstavlja i sprovođenje najavljenog programiranog stečaja, jer kako Tušup navodi, “pri samom spomenu stečaja, povjerioci se dodatno zabrinu kao da je to nešto što će se desiti sjutra”. U takvoj atmosferi Brodogradilište posluje od juna prošle godine kada je i aktuelizovana priča o programiranom stečaju.

“Povjerioci se zabrinu za dugovanja koja imamo prema njima, i to smo “pregrmili” bar 10-15 puta do sada. Ljudi su shvatili da se taj stečaj ipak neće desiti sjutra. U takvoj situaciji teško je poslovati, svi su nervozni, radnike je teško motivisati, danas je teško – sjutra neizvjesno i svaka priča koja se oko stečaja, uglavnom još uvijek bespotrebno “aktivira” svako malo, nimalo ne doprinosi da se situacija olakša”, objašnjava Tušup.

On je podsjetio i da se 126 radnika prijavilo za treći krug raskida radnog odnosa sa Brodogradilištem uz otpremnine, što je do sada učinilo stotinu radnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
john Davidson
Gost
john Davidson

Nudimo privatni, komercijalni
Nudimo privatni, komercijalni i osobni zajam iznos od 5000 $ 50 milijuna dolara s 3% kamata.
Molimo kontaktirajte vjerovniku putem e-maila: [email protected]

bijela
Gost
bijela

sramota je ovo sto rade
sramota je ovo sto rade jadnim radnicima….djubrad

Anonimni
Gost
Anonimni

lijpo to zvuci sto tusup
lijpo to zvuci sto tusup prica,a u aprilu cemo primiti januarsku zaradu,ako 2 mjeseca nije bilo posla, sto je sa 5 godina ne uplacenog radnog staza,zimnice i stanarine,sve to sleduje radnike. svima ste duzni,imate li uvid gdje idu novci?

Send this to a friend