Ekonomija

Budi odgovoran: Do sada prikupljeno 67,56 hiljada eura

 

 

Iz Poreske uprave (PU) saopšteno je agenciji Mina-business da su do sada prikupljena sredstva za finansiranje projekta Opremanje gradskih parkova i dnevnih centara mobilijarom za djecu sa invaliditetom.

“U skladu sa pravilima projekta koje je usvojila Vlada u okviru projekta Budi odgovoran finansiraju se projekti sa rang liste formirane na osnovu glasova građana Crne Gore tokom prošle godine, i to u pojedinačnom iznosu do 50 hiljada eura”, podsjetili su iz PU. 

Po završetku četvrte faze, realizacija svih projekata sa rang liste za koje se prikupe sredstva biće omogućena potpisivanjem ugovora sa njihovim institucijama nosiocima. 

“Od početka godine građani su prijavili ukupno 778 nepravilnosti, i to po 365 za neizdavanje fiskalnih računa, 286 za rad na crno, 120 za kršenje potrošačkih prava, kao i sedam nepravilnosti na plažama/kupalištima”, precizirali su iz PU.

Po tom osnovu inspekcijski organi PU i Uprave za inspekcijske poslove, zaduženi za postupanje po prijavama građana u okviru projekta, izrekli su prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 225,21 hiljadu eura, od čega je 30 odsto izdvojeno za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja.

“Građanima je kroz projekat omogućeno prijavljivanje nepravilnosti koje ukazuju na sivu ekonomiju i to u četiri kategorije, odnosno neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno, kršenje potrošačkih prava i nepravilnosti na kupalištima”, rekli su iz PU.

Kroz projekat Budi odgovoran je tokom prethodne dvije godine, kako se dodaje, omogućeno finansiranje 14 društveno odgovornih projekta u ukupnoj novčanoj vrijednosti od 683,55 hiljada EUR.

“Radi se o opremanju dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju, Ulcinju i Mojkovcu, nabavci aparata za mehaničku respiraciju za bebe u Kliničkom centru (KCCG), opremanju dijela Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota u Kotoru, nabavci gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece, opremanju i uređenju Dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Nikšić, Cetinje i Plav”, precizirali su iz PU.

Riječ je i o projektima koji se odnose na uređenje parka na Ćemovskom polju, rekonstrukciju dijela Doma starih Grabovac u Risnu, nabavci didaktičke opreme za javne predškolske ustanove u Crnoj Gori, projekat Očistimo Crnu Goru za sedam dana, uređenje i opremanje parka i igrališta za djecu u Nikšiću, osnivanje Omladinskog centra u Podgorici, nabavku medicinske opreme za reanimaciju beba, nabavku opreme za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i izgradnju i adaptaciju sportsko-rekreativnih terena u Beranama.

“Pored izvanrednog prijema na koji je projekat naišao na međunarodnom nivou u ranijem periodu, kada su mu uručena značajna priznanja na samitima Partnerstva otvorenih vlada u Londonu i Njujorku, u toku prošle godine projekat je promovisan i predstavljen predstavnicima različitih sektora iz zemalja regiona, konkretno Makedonije i Hrvatske, ali i šire”, naveli su iz PU.

Projekat je, kako se zaključuje, poslužio i kao model za realizaciju ideje uključivanja građana u borbu protiv sive ekonomije u Moldaviji, i na osnovu crnogorskih iskustvava i uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), slična akcija organizovana je i u toj zemlji.

Send this to a friend