Ekonomija

Budi odgovoran: HIT taksi kažnjen sa 3,8 hiljada eura

Najveća novčana kazna od 3,8 hiljada eura izrečena je HIT taksiju iz Podgorice, zbog neizdavanja fiskalnih računa, prenosi MINA-business.

Inspektori su sa 1,3 hiljade eura kaznili staklorezačku radnju u Budvi, zbog neprijavljenih radnika. 

Sa po 150 eura kažnjene su piljara u Makedonskom naselju u Baru, Nojeva barka u Ulcinju i plaža u Đenovićima. Isti iznos kazne izrečen je M.C. iz Herceg Novog zbog rada na crno, ali i D.V. iz istog grada zbog nelegalnog izdavanja plažnog mobilijara.

Inspektori su, na osnovu prijave o različitim cijenama usluga, zabranili obavljanje djelatnosti i zapečatili kopirnicu prekoputa banke u Danilovgradu. Ove sedmice nijesu mogle biti obavljene kontrole kafane u Maslinama u Podgorici i V.P. iz Herceg Novog, koji je prijavljen za nelegalno izdavanje smještaja, jer se objekti ne nalaze na navedenoj adresi.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 14 od ukupno 24 pritužbe na koje su građani dobili odgovor.

Nepravilnosti nije bilo prilikom kontrole prodavnica Start u Podgorici i Metalka u Nikšiću, kužine Kod Vjere na Cetinju, kafea Papagaj na Žabljaku, budvanskog Rabella, restorana Gurman i divljih zakupaca plaže u Baru, kozmetičkog salona Relax, Rivijere i štandova u Herceg Novom i Teatro kluba u Sutomoru. 

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni prilikom kontrole N.N. iz Podgorice i M.T. iz Bara, prijavljenih za nelegalnu gradnju.

Od ukupno 26 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka, dvije nijesu dobile odgovor. Pritužbe koje nijesu dobile odgovor odnosile su se na devastaciju zaštićenog prostora u Nikšiću i nemogućnost korišćenja trotoara ispred slastičarne Korzo u Podgorici, zauzetog stolovima i žardinjerama.

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura.

Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani. 

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. 

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Send this to a friend