Ekonomija

Budi odgovoran: Prodavnica na Jazu kažnjena sa hiljadu eura

Inspektori su sa hiljadu eura kaznili prodavnicu Anka na Jazu zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su utvrdili da se u ugostiteljskom objektu Magaze u Plavu, koji posluje u okviru plavskog preduzeća Palavrtić prijavljenog za neobračunavanje poreza i doprinosa, ne izdaju fiskalni računi, zbog čega je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu automehaničarske radnje u Gornjoj Gorici, jer je bila zatvorena, kao ni preduzeća Baošić u Zagoriču, jer se objekat ne nalazi na navedenoj adresi.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole štanda sa frižiderom za prodaju pića u Perastu, kazina Oceans Elevens u Podgorici i pekare Evropa u Sutomoru.

Od ukupno 14 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, sedam nije dobilo odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno odnosile su se na nepropisno parkiranje, čak i službenih vozila, zloupotrebu službenih vozila i izbacivanje smeća iz automobila.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je početkom februara odlučila da i ove godine nastavi projekat u saradnji sa Elektrtehničkim fakultetom, ali bez donatorske podrške UNDP-a.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave PU na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Send this to a friend