Ekonomija

Budimir Raičković na čelu Asocijacije menadžera Jugoistočne Evrope

Iz Izvršne kancelarije Asocijacije saopštili su da su akt o osnivanju potpisali glavni menadžer Hrvatske asocijacije menadžera Esad Čolaković, predsjednik Asocijacije menadžera Makedonije Zoran Vitanov, predsjednik Asocijacije menadžera Bosne i Hercegovine Vladimir Subotić i predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković.

Osnivanje AMSEE, kako ističu, rezultat je platforme ”Podgoričke inicijative za bolji i uspješniji region”, kao i rezolucije prvog Kongresa evropskih menadžera, a za cilj će imati  da unaprijedi komunikaciju menadžera na prostoru Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, te razmjenu znanja i iskustava na polju menadžmenta.

Iz Asocijacije su istakli da institucionalizovanje i povezivanje menadžerskih, menadžment i liderskih organizacija u regionu, uz podršku Evropske konfederacije menadžera i Evropske menadžment asocijacije, predstavlja intenziviranje regionalne saradnje, podizanje kompetentnosti i prevazilaženju barijera, a sve u cilju bržeg razvoja ekonomije i unapređenja saradnje menadžerskih i poslovnih asocijacija država u regionu.

Kako se naglašava, osnivačka skupština Asocijacije Menadžera Jugoistočne Evrope, prihvatila je zahtjev Evropske Manadžment Asocijacije i Srpske Asocijacije Menadžera da dobiju status posmatrača u ovoj regionalnoj instituciji.

Čolaković je naglasio da mu je zadovoljstvo što su, tragom Podgoričke inicijative, današnjim činom formalnog konstituisanja asocijacije, napravili važan korak na planu unapređenja uzajamnog povjerenja i poslovne saradnje, koja će otvoriti novo poglavlje i konstruktivnu i bolju poslovnu klimu unutar regije.

Glavni cilj osnivanja AMSEE, ističe Vitanov, je povećanje kompetnentnosti, veća prisutnost u regionu i povezivanje zbog bolje konkurentnosti u osvajanju novih tržišta. “Takođe, cilj je da liderstvo pređe ka menadžmentu umjesto u politici”, dodao je Vitanov.

Subotić je kazao da, kao najmlađa asocijacija menadžera u regionu, smatra da je to veoma značajan događaj za region i evropsku poslovnu zajednicu, pritom zahvalivši svim asocijacijama koje su im dale punu podršku u formiranju Asocijacije menadžera BiH.

Raičković je, pak, naglasio da odluku kolega iz regiona, da sjedište Asocijacije menadžera jugoistočne Evrope bude u Podgorici, kao i odluku izbora za predsjednika, doživljava kao veliko priznanje za aktivnosti i rezultate koje Asocijacija menadžera Crne Gore radi na planu regionalnog povezivanja menadžerskih poslovnih organizacija i razvoja ljudskih resursa.

Send this to a friend