Ekonomija

CBCG će i u narednoj godini voditi politiku monetarne i finansijske stabilnosti

Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Savjet je utvrdio nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, kojim se vrši njegovo potpuno usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, u skladu sa preporukama Evropske komisije iz Izvještaja o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore za Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika, kao i zbog potrebe njegovog usklađivanja sa obavezama koje će proizaći iz implementacije propisa EU obuhvaćenih Poglavljem 9 – Finansijske usluge.

“U tom kontekstu, važeći zakon dopunjuje se sa dva nova poglavlja kojima se uređuje poslovanje Centralne banke od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i poslovanje Centralne banke od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj monetarnoj uniji. Predloženim izmjenama buduće poslovanje Centralne banke će se u potpunosti uskladiti sa relevantnim odredbama Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, Statuta Evropskog sistema centralnih banaka i Evropske centralne banke. Pored toga, određene izmjene i dopune ovog zakona izvršene su radi njegovog usklađivanja sa drugim zakonima i unošenja rješenja na čiju potrebu je ukazala praksa u njegovoj primjeni”, kazali su u CBCG.

Savjet je utvrdio nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, kojim je implementirana preporuka Evropske komisije iz Izvještaja o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore za Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika, da se Centralnoj banci, kao nezavisnoj instituciji, omogući da samostalno uvodi zaštitne mjere.

“Takođe, pojedine izmjene i dopune ovog zakona predložene su radi njegovog usklađivanja sa relevantnim propisima EU koji uređuju druge oblasti, radi njegovog usklađivanja sa drugim zakonima, kao i zbog pravno-redakcijskih i jezičko-stilskih preciziranja određenih pojmova”, objašnjavaju u CBCG. 

Savjet je utvrdio Politiku Centralne banke Crne Gore za 2016. godinu, sa smjernicama za njeno ostvarivanje.

“Centralna banka će i u narednoj godini voditi politiku monetarne i finansijske stabilnosti zasnovanu na preduzimanju svih neophodnih aktivnosti i primjeni svih raspoloživih instrumenata i mjera iz svoje nadležnosti, u cilju jačanja povjerenja u ukupan finansijski sistem, unapređenja stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema, blagovremene identifikacije i minimiziranja negativnih uticaja i rizika. U cilju podsticanja i očuvanja monetarne stabilnosti, vodiće politiku obavezne rezerve zasnovanu na ocjeni efektivnosti i efikasnosti primjene postojećih rješenja i instrumenata, i po potrebi implementacije drugih instrumenata monetarne politike“, poručuju u CBCG. 

U cilju jačanja finansijskog sistema, poseban akcenat staviće se na podsticanje i očuvanje stabilnosti bankarskog sistema.

“U tom kontekstu, Centralna banka će nastaviti da prati i analizira stanje u bankarskom sistemu, po potrebi će preduzimati korektivne mjere, promovisaće jačanje korporativnog upravljanja i upravljanja rizicima u bankama i nastaviće sa daljom implementacijom međunarodno prihvaćenih standarda i principa poslovanja u ovoj oblasti. Učestvovaće u sprovođenju mjera na finansijskom restrukturiranju dugova kod finansijskih institucija, u cilju podsticanja oporavka ekonomski održivih privrednih subjekata i ublažavanja problema nekvalitetnih kredita, stimulisanja privrednog rasta i razvoja i, u konačnom, očuvanja stabilnosti finansijskog sistema. Nastaviće sa harmonizacijom regulatornog okvira sa pravnom tekovinom EU u skladu sa utvrđenom dinamikom i jačanjem prekogranične supervizorske saradnje”, kazali su u CBCG 

Savjet je donio Odluku o dopunama odluke o kontnom okviru Centralne banke Crne Gore kojom se uvode računi na kojima se iskazuju troškovi nastali po osnovu plaćanja negativne kamatne stope na plasmane u depozite i hartije od vrijednosti i ostali finansijski rashodi vezani za obavljanje finansijskih operacija i ulaganja u finansijske instrumente. 

Send this to a friend