Ekonomija

CBCG: Poslovanje banaka stabilno, nivo sistemskog rizika umjeren

Iz CBCG su saopštili da je Savjet usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za jun 2016. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2016. godini. 

Analize su pokazale da je poslovanje banaka stabilno, solventno i likvidno i one su, na kraju juna, iskazale pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 14,1 milion eura.

Savjet je konstatovao da je nastavljen trend smanjenja nekvalitetnih kredita, kao i aktivnih i pasivnih kamatnih stopa.

“Nekvalitetni krediti su na kraju juna činili 11,8 odsto ukupnih kredita i bili su manji za 24,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite 7,98 odsto smanjena je za 1,03 procentna poena i prvi put od kada se statistički prati je pala na nivo ispod osam odsto, a na novoodobrene kredite, 6,72 odsto, je opala za 2,13 procentnih poena u odnosu na jun 2015. godine”, navodi se u saopštenju. 

Banke su u junu odobrile 121,0  miliona eura novih kredita, što je za 24,9 odsto više u odnosu na prethodni mjesec, dok su za prvih šest mjeseci tekuće godine odobrile 573,5 miliona eura novih kredita. 

Savjet CBCG je usvojio inovirani nacrt Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, nakon dobijenih komentara Evropske komisije.

Send this to a friend