Ekonomija

Cdu: Primjena novog Zakona o strancima blokira turističku ponudu i privredu

Kako su kazali, šteta nastala dosadašnjom primjenom propisa, samo u segmentu nenaplaćenih poreza i doprinosa je veća od dva miliona eura, i to u vrlo konzervativnoj projekciji. 

“Odredba koja reguilše obavezu inostranih kompanija, pa i onih najvećih, da se, prilikom odabira i imenovanja izvršnih direktora, obrate lokalnom zavodu za zapošljavanje, predstavlja tešku kompromitaciju ukupnog napora da se privuku ozbiljne inostrane investicije, kao i kompanije koje mogu biti nosioci ili značajni učesnici u procesu modernizacije naše cjelokupne privrede, ne samo njenog turističkog segmenta. Takva odredba, koja podsjeća na administriranje iz doba državnog socijalizma i čuvenih “petoljetki” je apsolutno neodrživa, jer će, prije ili kasnije, otjerati ozbiljne inostrane investitore iz Crne Gore. Nadamo se da odgovorni imaju rješenje i za ovu situaciju”, smatraju u Cdu.

Oni predviđaju da će u samoj proceduri prijave stranih radnika, doći do neizbježne blokade i raspada sistema već početkom juna.

“Određene teškoće i zastoji su, posljednjih godina, postojali upravo u tom periodu, kada se dešavalo da ljudi kampuju ispred lokalnih jedinica MUP-a, kako bi stigli na red da predaju svoj zahtjev za privremeni boravak. Ove godine će taj problem biti doveden do maksimuma, jer će u junu u red za prijave doći i oni koji to, iz razloga neprimjene novijh propisa i haosa koji je proizveden, nijesu mogli da učine ni u aprilu, ni u maju. Izražavamo bojazan da nadležni nemaju rješenje za tu vrstu kolapsa koji nas očekuje, a još manje izvor iz kojih će nadomjestiti štetu koja može dostići deset miliona eura, na osnovu propuštene mogućnosti za naplatu poreza i doprinosa”, navode iz oved unije.

Kako su predložili, treba forsirati zapošljavanje građana, a takođe je neophodno i posebno zaštititi domicilne radnike.

“To je, uostalom, dio našeg programa koji govori o takozvanom “ekonomskom patriotizmu” i potrebi pravilnog korištenja svih domaćih resursa i potencijala, uključujući ljudske. Ali, to se ne može učiniti na silu ili na prečac. Potreban je sistemski pristup, koji će značiti regulisanje sektora ljudskih resursa u više faza, uz pažljivo planiranje i kontrolisanje procesa koji nas, poslije određenog višegodišnjeg perioda, može dovesti u situaciju da naši ljudi, njihovo obrazovanje, potencijali i kvaliteti, i zaista predstavljaju jedan od oslonaca razvoja naše ukupne ekonomije. Taj cilj ne smije biti ugrožen, niti kompromitovan usvajanjem i primjenom propisa koji nanose trajnu štetu našoj privredi i životnim interesima svih naših građana”, smatraju u Cdu.

Send this to a friend