Ekonomija

CEMI: 70 odsto građana Pljevalja želi Drugi blok TE

Predsjednik Upravnog odbora CEMI-a, Zlatko Vujović, kazao je u intervjuu za list Elektroprivreda da su građani Pljevalja pilično jasno opredijeljeni po tom pitanju, prenosi agencija MINA-business.

“Većina ispitanika smatra da treba graditi drugi blok, i to 67,7 odsto. Procenat protivnika je značajno niži, skoro tri puta u odnosu na podržavaoce ovog rješenja i iznosi 21,3 odsto, dok svaki deveti ispitanik nema stav po ovom pitanju”, naveo je Vujović.

Obrazlažući rezultate istraživanja koje je sprovedeno u julu metodom telefonskog anketiranja na reprezentativnom uzorku u cilju utvrđivanje stepena zadovoljstva korisnika uslugama EPCG, Vujović je rekao da Opština Pljevlja ima relativno visoku stopu nezaposlenosti, pa je shodno tome najveće očekivanje građana da će drugi blok TE donijeti nova radna mjesta.

“Pored toga, građani očekuju bolju toplifikaciju grada i poboljšanje ekološke situacije u gradu”, dodao je Vujović.

Većina građana, kako je saopštio, ne misli da je loše to što je angažovan češki partner, kompanija Škoda Praha na izradi drugog bloka TE.

“Značajan je broj onih koji su indiferentni po ovom puitanju. Za 40,3 odsto građana ova vijest nije ni dobra ni loša, dok 37,5 odsto građana smatra da je ta vijest dobra, i ti građani su dali su pojašnjenja za ovakav stav”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima od 145 takvih odgovora izdvajaju se po učestalosti oni da su Česi su pouzdani, dobri, najbolji ponuđači, da ulijevaju povjerenje i da su stručni su, da su iz Evropske unije EU i da rade po evropskim standardima.

Vujović je dodao da bi se moglo reći da skoro postoji konsenzus da kompanije u Pljevljima ne ulažu dovoljno u razvoj zajednice, pa samo 6,5 odsto ispitanika smatra da ulažu dovoljno.

“Kada ispitanike pitate gdje bi kompanije trebale da ulažu, oni se u najvećem procentu se opredjeljuju za zdravstveni sistem 68,7 odsto, obrazovanje 50 odsto, ekologiju 46,5 odsto, kulturu i umjetnost 41,1 odsto”, precizirao je Vujović.

Prema riječima Vujovića, CEMI je sprovodio za potrebe EPCG, u više navrata, u različitim vremenskim okvirima, istraživanje u kojem je korišćen isti upitnik, koji je u jednom dijelu bivao korigovan, zavisno od aktuelnosti određenih pitanja te godine. 

“Upravo korišćenje u osnovi istog upitnika nam omogućava praćenje određenih trendova. Tako možemo uočiti da velika većina građana smatra da kvalitet snabdijevanja popravio ili ostao na istom nivou u posljednje dvije godine, s tim da je udio odgovora da se popravio ili jako popravio skočio sa 29,1 odsto iz prošle godine na 38,4 odsto u julu ove“, rekao je Vujović.

Prema rezultatima istraživanja, zadovoljstvo kvalitetom usluga EPCG je ostalo na sličnom, visokom nivou u odnosu na izmjereno u julu prošle godine, a blago je uvećano u odnosu u novembar 2014. godine.

“Građani su danas vrlo zadovoljni kvalitetom usluga na šalterima, internet stranicom, sredstvima komunikacije koje EPCG stavlja na raspolaganje, jasnoćom i jednostavnošću računa, tačnošću računa za električnu energiju, u značajnoj mjeri i samim snabdijevanjem, kao i komunikacijom koju ostvaruju sa EPCG-om”, kazao je Vujović.

Popravio se, kako je dodao, i utisak koji EPCG ostavlja kada je u pitanju komunikacija u slučaju prekida i brzina otklanjanja kvarova u odnosu na prošlu godinu.

“Srednju ocjenu ispod 3,5, na skali od jedan do pet, ima samo odnos cijene električne energije u odnosu na kvalitet, ali je i ovdje došlo do porasta srednje ocjene, koja je sad na nivou 2,9. Sve mjerene kategorije, osim cijene, kod većine građana imaju ocjenu zadovoljstva četiri ili pet”, objasnio je Vujović.

On je saopštio da se korišćena skala za ocjenu brenda EPCG, koja se sastoji iz deset jedinica, pokazala visoko konzinstentnom.

“Prosječna ocjena ove skale je visoka, 3,57 i skoro je nepromijenena u odnosu na vrijednost izmjerenu u julu prošle godine, kada je imala vrijednost 3,56. Kao i u prethodnom istraživanju, najbolje su ocijenjeni interni, prvenstveno kadrovski kapaciteti EPCG, kako inžinjerski, tako i u dijelu komunikacije sa kupcima, dok su nešto slabije ocijenjeni aspekti ulaganja u u energetski sistem, zaštitu životne sredine, politička nezavisnost i transparentnost u upravljanju”, kazao je Vujović.

Najmanja pojedinačna ocjena je 3,4 na skali od jedan do pet, što ukazuje da je brend EPCG, po zadatim kategorijama veoma cijenjen u Crnoj Gori.

Vujović je rekao i da projekat ugradnje digitalnih brojila i kampanja Podijelimo teret imaju odličan prijem kod građana.

“Skoro 90 odsto ispitanika koji su naveli da imaju potpisan ugovor u okviru programa Podijelimo teret je zadovoljno uslovima”, zaključio je Vujović.

Send this to a friend