Ekonomija

Četiri čuda auto puta

Vikend novine u današnjem izdanju predstavljaju četiri impozantne građevine koje će biti izgrađene na sedam dionica auto-puta od Bara do Boljara.

Most Moračica biće jedan od najzahtjevnijih objekata na trasi auto-puta. Dužina će mu biti skoro kilometar, a lokacija između tunela Mrke i Klopot, preskače se dolina rijeke i prelazi na suprotno brdo.

Ono što ovu građevinu čini jedinstvenom je noseći stub koji će biti visok čak 180 metara. 

U kompaniji China Road and Bridge Corporation svjesni su da će most Moračica biti jedna od najvećih prepreka u gradnji prve dionice, ali su poručili da su sličan most sa nešto većim nosećim stubom već gradili.

Pored mosta Moračica veliki izazov za inženjere i arhitekte biće probijanje i unutrašnje sređivanje tunela Vjeternik, koji nosi ime po brdu kroz koje će prolaziti. Pomenuti tunel biće dug tri kilometra, a zbog nepristupačnog terena biće sprecifična i sama gradnja.

Međutim, ono što ovaj tunel izdvaja od ostalih jeste njegova unutrašnjost. Kako bi ispunili sve standarde, kineski radnici će nekoliko mjeseci posvetiti samo sređivanju, ojačavanju zidova i vizuelnom uređenju unutrašnjosti, koje će izdvajati ovaj tunel od ostalih.

U cilju stvaranja uslova za korišćenje, zaštitu i održavanje auto-puta potrebno je, između ostalog, obezbijediti vodu za baze za održavanje puta, zatim za objekte za naplatu putarine na stacionažama, za benzinske stanice, motele, odmarališta, te protivpožarnu “Vodnu” zaštitu tunela.

Neophodna voda biće obezbijeđena izgradnjom novog, modernog tranzitno-distributivnog cjevovoda duž auto-puta profila 300 milimetara. 

U skladu sa smjernicama Prostornog plana Crne Gore do 2020, a u cilju obezbjeđenja telekomunikacionih servisa planiranih objekata kao jedinstvenog tehnološkog sistema auto-puta koji treba da obezbijedi funkcije: prenosa govora, podataka, video-nadzora, protivpožarnu i drugu zaštitu, umrežavanje funkcionalnih sadržaja, neophodno je duž cijele trase stvoriti mogućnost telekomunikacionih priključaka.

U tom smislu je neophodno na svim lokacijama na kojima su predviđeni objekti funkcionalnih sadržaja obezbijediti telekomunikacioni priključak kroz izgradnju nove, moderne tzv. telekomunikacione kanalizacije i optičkih i mrežnih kablova. 

U cilju obezbjeđenja neprekidnosti funkcionisanja telekomunikacionih servisa planiraju se i priključci na alternativne telekomunikacione sisteme kao što su mobilna telefonija, WIMAX i slično.

Send this to a friend