Ekonomija

Chakrabarti: Crnogorska ekonomija dobija na vitalnosti

On je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đkanovićem, kazao da u EBRD očekuju da će stope rasta u ovoj i narednoj godini u Crnoj Gori biti između tri i četiri odsto, a možda i više. 

„Crna Gora ima puno neiskorišćenog potencijala i kako se reforme budu nastavljale siguran sam da će se situacija popravljati“, rekao je Chakrabarti.

On je dodao da je Crna Gora proteklih godina napravila dobre rezultate kada je u pitanju pravni okvir za poslovanje, otvorena je za strane investitore, dok je bankarski sektor u boljem stanju nego prije tri godine, a broj nenaplativih kredita (NPL) znatno manji.

„Razgovarali smo o makroekonomskom upravljanju, javnom dugu i deficitu. To su stvari na kojima treba raditi. Imamo dobre izglede da Crna Gora realizuje potencijale tako što će iskoristiti proces približavanja EU da implementira reforme i podigne standarde“, saopštio je Chakrabarti.

On je naveo da je Crna Gora jedna od zemalja u kojima EBRD ostvaruje najbrži rast po pitanju investicija.

„Polovina naših ukupnih investicija u Crnoj Gori, realizovana je u prethodne tri godine, dok je prošla bila rekordna. To odražava našu posvećenost Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu“, rekao je Chakrabarti.

On je kazao da se tri važne investicije koje je EBRD realizovala u proteklih godinu odnose na bolnicu Codra, Voli i vjetroelektrane. 

„To pokazuje da Crna Gora može da privuče strane investitore“, naveo je Chakrabarti i dodao da je EBRD koncentrisana i na male projekte. 

On je saopštio da više od 550 crnogorskih malih i srednjih preduzeća do sada dobilo podršku EBRD, koja je podržala i 15 kompanija koje vode žene preduzetnice.

„U budućnosti ćemo se fokusirati na unaprijeđenje konkurentnosti privatnog sektora, a želimo da radimo više i u agrobiznisu. Radićemo na regionalnom povezivanju, transportnim i saobraćajnim vezama, u sektoru energetike i održivom turizmu“, poručio je Chakrabarti.

On smatra da je veoma važno da Crna Gora i Zapadni Balkan ostanu jedan od prioriteta EBRD-a.

“Crna Gora je predvodnica zemalja na Zapadnom Balkanu na putu ka EU. Otvorili ste toliko poglavlja, uključujući i ona koja su od vitalne važnosti”, kazao je Chakrabarti.

Đukanović je saopštio da se posetom Chakrabartija potvrđuje da Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta EBRD. 

„Svjesni smo da ni najbolja saradnja sa Crnom Gorom nije dovoljna ukoliko nemamo u vidu regionalni aspekt, jer je saradnja sa regionom jedini put koji garantuje stabilnost Evrope u cjelini“, poručio je Đukanović.

On je podsjetio da je EBRD, za deset godina crnogorskog članstva, lansirala u Crnu Goru 529 miliona EUR za 53 projekta. Samo u prošloj godini je plasirano oko 100 miliona za 13 projekata. 

„To govori koliko je EBRD doprinijela dinamičnom ekonomskom rastu koji je Crna Gora ostvarila tokom posljednje decenije“, rekao je Đukanović.

On je dodao je na današnjem sastanku razgovarano o budućoj saradnji, koja će biti definisana strateškim dokumentom za naredni četvorogodišnji period. 

„Usaglasili smo se oko toga šta treba da budu tri prioriteta definisana strategijom EBRD za Crnu Goru za narede četiri godine. Ti prioriteti su potpuno na liniji onoga što je strategija razvoja Crne Gore i njene ekonomije u narednom periodu“, kazao je Đukanović.

On je poručio da će Crna Gora nastaviti da sa EBRD vrijedno radi u oblasti infrastrukture. 

„Do sada smo puno uradili u saobraćajnoj infrastrukturi, putnoj, željezničkoj aerodromskoj i komunalnoj. Puno je urađeno i u oblasti energetike, bankarskom i sektoru malog i srednjeg biznisa. Široka je lepeza malih i srednjih preduzeća koja su do sada iskoristila povoljnosti kreditiranja EBRD“, saopštio je Đukanović.

On smatra da će saradnja u toj oblasti u narednom periodu biti dragocjena, s obzirom na to da se Crna Gora oslanja na taj sektor kao nosliac ekonomskog rasta.

Send this to a friend