Ekonomija

Cijena zlata u blizini najnižeg nivoa u posljednja tri mjeseca

Razlika u monetarnim politikama Federalnih Rezervi i Evropske Centralne Banke osnovni je razlog slabljenja valutnog para EUR/USD. Program monetarnog popuštanja koji je usvojila ECB je agresivniji nego što je to tržište očekivalo, sa druge strane postoje i realna očekivanja da Federalne Rezerve povećaju referentne kamatne stope već u junu što zajedno jasno signalizira dalji pad valutnog para EUR/USD.

Tokom današnjeg dana nema značajnijih ekonomskih izvještaja prema ekonomskom kalendaru kako u zoni eura tako ni u SAD-u. Tokom evropskog trgovanja euro je pao 0.89 odsto u odnosu na dolar.

Cijena zlata i dalje se kreće u blizini najnižeg nivoa u posljednjih više od tri mjeseca. Tokom noći rast fizičke tražnje pred objavljivanje važnih ekonomskih izvještaja u Kini pozitivno se odrazio na cijenu i stabilizovao prethodni pad.

Industrijska proizvodnja u Kini nije ispunila očekivanja februara tak o da je već početkom evropskog trgovanja cijena zlata ponovo počela da slabi. Kina je pored Indije najveći kupac zlata na svijetu. Tokom evropskog trgovanja cijena ovog plemenitog metala pala je 0.63 odsto.

Cijena sirove nafte zaustavila je pad ali se tokom evropskog trgovanja ipak zadržala ispod 49 dolara po barelu. Američki institut za naftu sinoć je objavio svoj izvještaj o zalihama prema kome su tokom prethodne nedjelje zalihe pale 404,000 barela, zalihe destilata su porasle 1.7 miliona barela kao i zalihe benzina.

Tokom današnjeg popodneva biće objavljen i vladin izvještaj o zalihama. Tokom evropskog trgovanja cijena sirove nafte pala je 0.08 odsto.ž

CdM u saradnji sa FX liderom prenosi dešavanja sa svjetskog finansijskog tržišta.

Send this to a friend