Ekonomija

Crmnica dobila svoje prvo Udruženje žena preduzetnica

Udruženje je formirano sa ciljem razvoja ženskog preduzetništva u Virpazaru i Crmnici kao i promovisanja ženskog biznisa u ovom kraju. Kako je kompletan spektar usluga ovog Udruženja baziran na turističkoj ponudi Skadarskog jezera, “Ženska priča Crmnice” ima za cilj i unaprijeđenje iste kroz bolju saradnju pojedinačnih biznisa, bolju prepoznatljivost i zajedničku promociju.

Za predsjednicu Udruženja izabrana je Bojana Dabović, a Udruženje broji 20 članica, mještanki Crmnice. Svaka od ovih žena posjeduje svoj biznis koji vodi sama ili uz pomoć porodice. Cjelokupna ponuda usluga obuhvata organizovanje krstarenja na Skadarskom jezeru, degustaciju nacionalne kuhinje ovog kraja, izdavanje smještajnih kapaciteta, izradu suvenira, proizvodnju vina, rakije i meda po čemu je Crmnica i poznata, zatim organizovanje aktivnog odmora u vidu pješačkih tura, tura kajacima ili biciklima. 

Udruženje je napravilo i prve korake u svom razvoju pa je u toku prethodne sedmice u Virpazaru ugostilo ambasadorku Sjedinjenih američkih država u Crnoj Gori, Margaret En Uehara kao i predstavnika USAID-a za Evropu i Evroaziju, Tomasa Meliu. Povod ovog sastanka je bilo predstavljanje ciljeva i djelatnosti Udruženja kao i daljih aktivnosti i  saradnje u projektu “Socijalno preduzetništvo – korak ka boljoj socijalnoj inkluziji”.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD-a u Crnoj Gori, a sprovodi Biznis start-up centar Bar.

“Cilj projekta je doprinos razvoju preduzetništva kod žena  iz ruralnih oblasti Bara i Ulcinja kroz osnivanje udruženja i zanatskih centara. Prednosti udruživanja malih biznisa su mnogobrojne, počev od bolje prepoznatljivosti na tržištu, nižih troškova promocije, poboljšanja pozicije za dobijanje podrške od strane značajnih stejkholdera. Takođe, jedna od bitnih prednosti osnivanja udruženja jeste mogućnost apliciranja kod donatora za podršku putem grantova. Model koji smo izradili u Ostrosu pokazao se veoma uspješnim jer su žene iz tog kraja kroz formiranje udruženja i zanatskog centra zadobile kompletnu podršku u smislu jačanja kapaciteta kroz brojne obuke, kao i u smislu opremljenosti zanatskog centra, dobijanjem industrijskih šivaćih mašina i razboja. Stoga, ovakav model želimo da primijenimo i u Virpazaru, naravno sve u skladu sa interesovanjima, djelatnostima i kapacitetima ženskih biznisa u ovom kraju. Kroz ovaj i naredni potencijalni projekat koji je u planu, nastojaćemo da pružimo podršku ženskim biznisima u Virpazaru i osnažimo novoformirano udruženje”, istakla je Vesna Markoč iz BSC Bar.

Predsjednica Udruženja, Bojana Dabović kaže da je izuzetno zadovoljna posjetom ambasadorke Sjedinjenih američkih država kao i predstavnika USAID-a.

“Ovo je samo prvi korak u našem daljem razvoju i zaista se nadam da ćemo uspjeti da osnažimo žene Crmnice i pomoći im u razvoju preduzetništva. Udruženje za  sada ima 20 članica ali tu se ne zaustavljamo već se nadam da će nam se pridružiti sve zainteresovane preduzetnice ovog kraja kao i one koje tek planiraju da započnu svoj biznis. Skadarsko jezero ima veliki potencijal u svakom smislu, a mi ćemo se truditi da našom uslugom poboljšamo turističku ponudu“, izjavila je Dabović.

Send this to a friend