Ekonomija

Crna Gora blizu otvaranja pregovora u poglavljima 11, 12 i 13

Predstavnici EK pohvalili su tim Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na čelu sa ministrom Ivanovićem, za rezultate u procesu ispunjavanja uslova za otvaranje poglavlja, ocjenjujući da su postignuti u vrlo kratkom roku. Iz Brisela su ocjenili da bi, ukoliko se nastavi sličnim tempom, do otvaranja sva tri poglavlja u oblasti poljoprivrede moglo doći do kraja godine.

Trećeg dana zvanične posjete Briselu, ministar Ivanović razgovarao je sa čelnim ljudima direktorata EK za oblast bezbjednosti hrane, ribarstva, zatim Jedinice za IPARD u DG AGRI, kao i predstavnicima privatnih kompanija. 

Komesar za bezbjednost hrane Vitenis Andrijukaitis izrazio je zadovoljstvo dinamikom pregovaračkog procesa Crne Gore i naglasio da 16 otvorenih i dva zatvorena predstavljaju dobar rezultat u trećoj godini pregovora.

“Pozitivna i velika energija koja se osjeća u razgovoru sa ministrom Ivanovićem je dobar impuls da tokom 2015. godine možemo očekivati otvaranje pregovora i u oblastima koji se odnose na poljoprivredu. Imate dobar mlad i ambiciozan tim u Ministarstvu koji je postigao mnogo tokom poslednjih godinu i po dana. Očekujemo da nastavimo dalje na isti način i dovedemo proces do kraja u obostranom interesu”, izjavio je Andrijukaitis. On je naglasio značaj bezbjednosti hrane u ukupnom društvenom razvoju i izrazio spremnost da do kraja godine posjeti Crnu Goru. 

Ivanović je naglasio da je Crna Gora potpuno posvećena evropskim integracijama kao jednom od najvažnijih prioriteta Vlade i predstavio dosadašnja dostignuća u tri segmenta koja pripadaju poglavlju 12: usvojenim zakonima, sprovedenoj kategorizaciji i urađenoj strategiji i akconom planu za ovo poglavlje. On je dodao da je poljoprivreda prepoznata kao jedan od generatora budućeg razvoja, te da je Crna Gora posebno posvećena pitanjima bezbjednosti hrane. 

Generalni direktor Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Ladislav Miko konstatovao je značajan napredak u ostvarenju mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika. Pozdravio je dosadašnje zalaganje Ministarstva poljoprivrede i izrazio punu podršku otvaranju pregovora tokom 2015. godine.

Miko je ukazao i na značaj organizovanja jedinstvenog sistema bezbjednosti hrane u okviru jedne institucije.

“Imali smo koristan sastanak sa ministrom Ivanovićem. Crna Gora je napravila značajan napredak u ovoj oblasti, očekujemo da se tako i nastavi, kako bi EK donijela donijela odluku o otvaranju poglavlja. Nadam se da će Crna Gora to uspjeti do kraja ove godine“, rekao je Miko, dodajući da će EK nastaviti da podržava proces. 

Ivanović je u razgovoru sa Mikom predstavio trenutno stanje u sektoru bezbjednosti hrane i mjere za suzbijanje i kontrolu “plavog jezika”.

“Smatram veoma značajnim da se pregovori u ovom poglavlju otvore do kraja 2015. godine kako bi se poljoprivredni proizvođači što prije upoznali sa EU standardima koje je neophodno dostići i na taj način u ranoj fazi počeli pripreme za ulazak u EU”, ocijenio je Ivanović.

Generalni direktor Direktorata za pomorsku politiku i ribarstvo Lori Evans konstatovala je napredak u ispunjenu mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju 13 – Ribarstvo, ističući da Crna Gora “može očekivati punu podršku Direktorata za ribarstvo za dalje aktivnosti u u tom sektoru, u pravcu otvaranja pregovora tokom 2015. godine”.

Ministar Ivanović tokom sastanka predstavio je rezultate u ipisunjenju početnih mjerila: Strategiju i Akcioni plana za poglavlje 13. 

Evas je dodala da se podrška u ovoj oblasti mora usmjeravati u pravcu unapređenja bezbjednosnih uslova ribarenja, boljih tehnika kontrole i praćenja ulova i razvoja akvakulture. Pozdravila je projekat nadogradnje informacionog sistema u ribarstvu koji se finansira sredstvima IPA 2015. Ona je izrazila spremnost za pružanje pomoći u implementaciji projekta luke prvog iskrcaja ribe, istakavši da je u pitanju izuzetno značajan projekat za uspostavljanje neophodne infrastrukture i podizanje standarda bezbjednosti hrane u ovaj oblasti.

U razgovoru sa Džerard Kajlijem, šefom Jedinice za IPARD u DG AGRI, Ivanović je predstavio ostvarene rezultate u pripremi IPARD Programa, kao i nedavno objavljenog poziva IPARD like.

“Možemo istaći veliki odaziv poljoprivrednih proizvođača što je siguran znak spremnosti poljoprivfrednih proizvođača da apsrobuju zahjtevna sredstva EU”, izjavio je Ivanović.

Kajli je naglasio da je Crna Gora najuspješniji primjer države Zapadnog Balkana u realizaiji pretpristupne pomoći u ovoj oblasti.

Sumirajući rezultate posjete Briselu, Ivanović je rekao da je ona bila plodotvorna i važna za dalji proces evropskih integracija crnogorske poljoprivrede.

Ministar je ocijenio značajnim bilateralne sastanke koje je imao sa kolegama iz Belgije i Valonije, tokom kojih je otvoren prostor za jačanje institucionalne saradnje, ali i za studijsku posjetu stočara Valoniji.

“Treći važan segment je posjeta institucijama od kojih mnogo možemo da naučimo, posebno o oblasti bezbjednosti hrane, zatim vođenju registara, po čemu se Belgija razlikuje od ostatka Evrope. Očekujem da saradnju nastavimo na stručnom i ekspertskom nivou, da otvotrimo prostor za  mlade stručnjake, posebno u dijelu jačanja laboratorija, akreditovanja metoda i uopšte akreditacije institucija. Sve to će biti važno nakon otvaranja pregovora, ali o tome treba razmišljati sada“, zaključio je Ivanović.

Send this to a friend