Ekonomija

Crna Gora će dobiti opremu za nadzor u vazdušnom saobraćaju

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović primio je danas predstavnike austrijske kompanije Thales potpredsjednika za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Gintera Trumera, menadžera za razvoj biznisa za Evropu Jadranku Gođevac i vođu tima za prodaju, marketing, navigaciju i novi sistem nadzora vazdušnog saobraćaja Jirgena Prause. 

Na sastanku u ministarstvu tim kompanije Thales prezentovao je novu ADS-B tеhnоlоgiјu nаdzоrа Surveillance, zаsnоvаnu nа pоdаcimа kоје оbеzbеđuјu nаvigаciоni urеđајi u vаzduhоplоvimа, nајčеšćе GPS priјеmnici.

“ADS-B priјеmnici nа zеmlјi primајu оvе pоdаtkе i prоslеđuјu u ATM sistеm, kојi ih оbrаđuје i upаruје sа pоdаcimа оd оstаlih nаdzоrnih rаdаrа. Оbrаđеni pоdаci sе distribuirајu kоntrоlоrskim rаdnim pоziciјаmа i kоristе sе zа nаdzоr i kоntrоlu vаzdušnоg sаоbrаćаја”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Na sastanku je istaknuto da bi uređaj za kontrolu letjenja bio uručen Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore kako bi se na njemu obučavali stručnjaci iz te oblasti. 

Takođe, naglašeno je da bi se primjenom ove moderne tehnologije povećala sigurnost obavljanja vazdušnog saobraćaja u vazdušnom prostoru Crne Gore u odnosu na avione koji posjeduju uređaje koje ova tehnologija detektuje.

Iz ove renomirane kompanije ponudili su i implementaciju projekta osiguranja pomorskih granica. Takav projekat realizuje se sa susjednom Hrvatskom, a oprema je instalirana u Neumu. Ovakav način kontrole sigurnosti i bezbjednosti pomorskih granica zahtijeva se od svih država članica Evropske unije, a istu će morati da pripremi i Crna Gora u procesu pristupanja EU.

Razgovori su još jednom potvrdili zajednički stav o razvoju bilateralnih odnosa i uzajamnog interesa u nastavku saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja. 

Kompanija Thales, godinama obezbjeđuje najveći dio telekomunikacione i navigacione opreme za kompaniju SMATSA koja pruža usluge vazdušne plovidbe u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore. 

Između ostalog, ova kompanija opremila je Terminalnu kontrolu letjenja Podgorica ATM sistemima i ATM simulatorima, kao i potrebnim radarskim sistemima. 

Tokom prošlogodišnje posjete Beču, Brajović je obišao kompaniju Thales gdje su mu prezentovana najnovija dostignuća telekomunikacionih i navigacionih sistema koja za cilj imaju povećanje sigurnosti u obavljanju željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, Direktorata za vazdušni saobraćaj Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a cilj je bio da se utvrdi koji bi sistem ADS-B najbolje funkcionisao u Crnoj Gori.Ovakvi novi uređaji već su ugrađeni u Kontroli letjenja u regionu i većini država Evropske unije EU. 

Send this to a friend