Ekonomija

Crna Gora dobija tri savjetovališta za zaštitu potrošača

U tom Vladinom resosu su pojasnili da bi se formiranjem savjetovališta stvorili i uslovi za kvalitetnije i efikasnije informisanje potrošača, savjetovanje i rješavanje potrošačkih problema zajedničkim aktivnostima državnih i lokalnih organa, kao i nevladinog sektora. Osim toga razvile bi se aktivnosti savjetovališta za ključne oblasti relevantne za potrošače, čime bi se znatno smanjio broj neriješenih potrošačkih prigovora i rasteretili administrativni i sudski postupci u kojima se rješavaju potrošački sporovi. 

U Ministarstvu ekonomije isriču da se povoljnost uspostavljanja savjetovališta ogleda i u efikasnijem i jeftinijem rješavanju potrošačkih sporova. 

„Cilj je da se poboljša informisanost potrošača i pružanje savjeta, povećanim uključivanjem lokalne uprave u zaštitu potrošača, kao i stručnih savjetodavaca. Pored stručnih lica (pravnika), koji bi bili zaposleni u savjetovalištu, neophodno je obezbijediti prostorne uslove i tehničku opremu za rad, kao i posebnu info-liniju za prijave građana“, piše u planu. Direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović naveo je da će osnivanjem savjetovališta Crna Gora ispuniti obaveze iz Poglavlja 28 i kriterijum za njegovo zatvaranje, čime će pokazati ozbiljnost i dosljednost u zaštiti potrošača. „Osnivanjem savjetovališta potrošači će imati mjesto na kome će moći dobiti informacije ne samo od predstavnika NVO koji se bave zaštitom potrošača već i od svih institucionalnih službi koje vrše sprovođenje i kontrolu primjene propisa. To će biti i pouzdan indikator najčešćih problema i nejasnoća na osnovu kojih se u budućnosti mogu dopuniti, odnosno promijeniti propisi“, rekao je Rabrenović za Pobjedu. 

On je naveo da lokalne samouprave treba da obezbijede kancelarije savjetovališta i na osnovu konkursa koji raspišu dodijele ih na korišćenje nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom potrošača.

Zadatak opština je da kancelarije tehnički i resursno opreme obezbijede osoblje koje će voditi brigu o tehničkim detaljima i potrebama savjetovališta i vršiti stalni nadzor nad pravilnim korišćenjem dodijeljenih prostorija. 

„U kancelarijama savjetovališta potrošači će neposredno, telefonski ili mejlom moći da se informišu i dobiju savjet od referentnih pojedinaca i službi o svim pitanjima i nedoumicama, kako bi riješili spornu situaciju“, rekao je Rabrenović.

On smatra da se mogućnosti koje pruža savjetovalište neprekidno mogu dograđivati i unapređivati, kako bi potrošači bili adekvatno obaviješteni i bio smanjen nivo neriješenih prigovora. 

Naknada za zaposlene u savjetovalištima obezbjeđivaće se iz projekata podrške NVO sektoru u ovoj oblasti i drugih izvora finansiranja, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača. Ovo je trebalo da se realizuje još prije šest godina, ali nije bilo novca. Rabrenović smatra da je nivo zaštite potrošača u stalnom usponu i da potrošači mogu sigurnije da obavljaju kupovinu, zbog toga što su uvjereni da su njihova prava obezbijeđena odgovarajućim propisima. 

„Potrošači imaju iste povoljnosti kao u članicama EU. Već na kraju godine biće dodatno unaprijeđena i modernizovana zaštita“, najavio je Rabrenović.

Prema njegovim riječima veliki problem predstavlja nivo informisanosti potrošača o njihovim pravima i mogućnostima koja im pružaju postojeći propisi. 

„Mora se dodatno raditi kako bi se potrošači informisali koje su im mogućnosti na raspolaganju u rješavanju potrošačkih sporova. Prije svega mislim na postojanje odbora za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, koje ima ulogu da arbitrira i pomogne potrošaču i trgovcu da prevaziđu nastali problem na obostrano zadovoljstvo i u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača“, naveo je Rabrenović.

Prvo savjetovalište biće otvoreno u Podgorici, u narednih nekoliko mjeseci. 

„Preduzimamo sve neophodne aktivnosti da u saradnji sa lokalnom samoupravom pronađemo odgovarajući prostor. Glavni grad je ponudio nekoliko kancelarija na atraktivnim lokacijama, koje ispunjavaju potrebne infrastrukturne uslove“, kazao je Rabrenović.

Send this to a friend