Ekonomija

Crna Gora i Albanija saradnjom do konkurencije na evropskom tržištu

Na sastanku u Tirani istaknuto je da Crna Gora u potpunosti podržava ideju regionalne saradnje u realizaciji infrastrukturnih projekata koji su ne samo od nacionalnog i regionalnog, već i evropskog značaja. Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, tokom današnjeg sastanka razgovarano je o projektima od regionalnog značaja i dogovorena izrada zajedničkog dokumenta koji će biti predstavljen Evropskoj uniji na konferenciji u Beču, krajem avgusta ove godine.

Kavarić je kazao da je jedan od načina identifikovanje projekata koji svojim značajem prevazilaze granice svake zemlje pojedinačno, ali i finansijske mogućnosti za njihovu realizaciju, zbog čega će biti zatražena pomoć Evropske unije. On je oodsjetio da je Vlada Crne Gore kao projekte od regionalnog značaja ocijenila: Jadransko-jonski gasovod, Jadransko-jonski autoput i prugu Beograd-Bar.

Ahmetaj je istakao da je siguran da će kroz imenovanje nacionalnih koordinatora saradnja zemalja regiona krenuti pravim putem.

“Ka uspješnom ostvarivanaju regionalnih ciljeva definisanih u procesu započetom na berlinskoj i budvanskoj konferenciji, a u skladu sa našim zajedničkim političkim ciljevima”, rekao je on. 

Na sastanku je takođe najavljheno da će se „Bečki ekonomski forum“ održati 27. maja u Tirani i da će to biti prilika da ministri regiona još jednom razgovaraju o načinima realizacije projekata koji prevazilaze nacionalni, ali i regionalni značaj.

 

 

Send this to a friend