Ekonomija

Crna Gora jak član porodice podunavskih zemalja

Kako je konstatovano, za Crnu Goru učešće u radu Međunarodne Komisije za zaštitu sliva rijeke Dunav je dragocjeno za napredovanje u procesu harmonizacije sa direktivama Evropske unije u oblasti vodoprivrede.

Sekretar Međunarodne komisije za zaštitu sliva rijeke Dunav Ivan Zavadski istakao je tokom susreta sa Ivanovićem da je poslednjih godina saradnja sa Crnom Gorom drastično poboljšana.

“Ne bi bilo moguće usvojiti dva dokumenta danas da nije bilo podataka i eksperata iz Crne Gore. Crna Gora je postala veoma pouzdan i jak član porodice ICPDR koji nam značajno pomaže da rješavamo konkretne probleme u Dunavskom basenu”, kazao je on.

Prema riječima Dražena Kurjačića, predstavnika Hrvatske, Crna Gora grabi krupnim koracima da postane član EU.

“Iskustva koja se mogu podijeliti kroz rad ICPDR su značajna, jer 14 zemalja dijeli svoja iskustva u napredovanju u haromizaciji sa EU direktivama. Saradnja između hrvatskih i crnogorskih stručnjaka je na veoma visokom nivou. Naime, naše spoznaje dijelimo zajedno i pomoćićemo kolegama iz Crne Gore da što prije dođu do ciljeva koje je Hrvatska postigla, tako da imamo više mogućnosti za zajedničku saradnju”, ocijenio je on.

I pomoćnik ministra poljoprivrede Slovačke Vojteh Ferenc je zadovoljan saradnjom sa Crnom Gorom.

“Više puta smo se sreli sa predstavnicima Crne Gore i razgovarali o zaštiti od poplava, razmjeni podataka i iskustva, posebno onih koje ima moja zemlja kada su u pitanju rijeke i jezera. Takođe, naša saradnja u oblasti poljoprivrede je veoma dobra, posebno u oblastima voćarstva i vinogradsrtva “, kazao je Ferenc.

Send this to a friend