Ekonomija

Crna Gora posebna u sektoru vinogradarstva

Stručni tim na čijem je čelu Pierfederico La Notte predstavio je preliminarne rezultate. 

“Crna Gora je specifična po mnogo čemu kada je u pitanju sektor vinogradarstva, pogotovo kad je riječ o arealu rasprostranjenosti gajanja vinove loze. Većina vinograda nalazi se nadmorskoj visini do 100 metara, ali ima vinograda i na visini do 700 metara, što Crnu Goru čini posebnom. Ta heterogenost Crne Gore podstakla je stručni tim koji radi na ovom projektu da da prijedloge da se prošire planirane aktivnosti koje će dodatno pomoći razvoju sektora vinogradarstva, ali i druge biljne proizvodnje jer će rezultati biti osnov za planiranje gajenja i drugih biljnih kultura”,  kazao je La Notte na seminaru koji je tim povodom organizovan u Podgorici. 

Prisutinim vinogradarima i stručnjacima iz Crne Gore, prezentovan je značaj rejonizacije u pogledu geografske zaštite vina i predočeno da prethodno stečene oznake moraju da se preregistruju u skladu s novom rejonizacijom, s obzirom da prethodna procedura nije u skladu s konceptom koji važi u EU. 

La Notte je istakao da rejonizacija pored naučnog značaja predstavlja i najbolji način promocije vina na međunarodnom tržištu. Nakon završetka projekta vinari će imati mogućnost da crnogorska vina zaštite i na EU nivou čime će se ojačati konkuretnost domaćih vina na međunarodnom tržištu.

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica istakla je da projekat predstavlja jedan od preduslova za sprovođenje evropske pravne tekovine u sektoru vinogradarstva koje za Crnu Goru ima poseban značaj. 

“Uzimajući u obzir iskustva prethodih proširenja ova oblast jedna je od najizazovnijih za proces pregovora u Poglavlju 11. Poznato je da su mnoge države upravo imale najveće izazove u procesu pregovora u oblasti vina, odnosno geografskih oznaka za vino. Za Crnu Goru je od velikog značaja što nam već preliminarni rezultati ovog projekta govore koliko smo specifični u odnosu na druge zemlje EU i upravo ta naša specifičnost treba da se iskoristi kao naša prednost i to moramo uzeti za primjer i u drugim oblastima poljoprivrede”, istakla je Stolica. 

Načelnik Direkcije za biljnu proizvodnju Marija Krstić istakla je “da je zadovoljna preliminarnim rezultatima projekta. 

“Posebno se zahvaljujem stručnom timu na spremnosti da prošire planirane aktivnosti i podršci koju pruža u izradi podzakonsih akata za oblast vinarstva. Za nas je veoma značajno iskustvo Italije kao jedne od vodećih zemalja kad je u pitanju proizvodnja vina s geografskom oznakom”, zaključila je Krstić. 

Send this to a friend