Ekonomija

Crnogorski pčelari otputovali na studijsko putovanje u Italiju

“Cilj studijskog putovanja koje zajednički organizuju Ministarstvo poljoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore je usvajanje novih znanja neophodnih za dalje razvijanje ovog sektora poljoprivrede i edukacija pčelara”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su dodali, prilikom posjete Bolonji u kojoj se nalazi druge centar za razvoj pčelarstva, proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda u Evropi, crnogorski proizvođači imaće priliku da vide kako se u EU zaokružuje proces proizvodnje i plasmana.

“Značajna će biti razmjena iskustva sa kolegama, naučnim i administrativnim institucijama oko tehnika i tehnologija pčelarenja, metoda borbe protiv bolesti pčelinjih društava, proizvodnje matica, organizovanja pčelara, ispunjavanja standarda, kao i mogućnosti za uspješan marketing i prodaju meda i raznih pčelinjih proizvoda”, kazali su u ovom vladinom resoru. 

Crnogorska delegacija posjetiće preduzeće koje se bavi proizvodnjom matica, CRA-API laboratoriju, Instituta za istraživanja u poljoprivredi iz Bolonje, observatorij “Miele” koji se bavi ispitivanjem kvaliteta meda i monitoringom sistema proizvodnje i marketinga meda i pčelinjih proizvoda.

“Vrijedno iskustvo našim pčelarima biće i posjeta najvećoj pčelarskoj kooperativi u Italiji “Con Api”, koja uspješno otkupljuje, pakuje i prodaje med i druge proizvode”, ističu u Ministarstvu

U sastavu ove organizacije nalazi se i Javna bašta posvećena pčelama i mednim biljkama, kao podsjetnik na potrebu očuvanja pčela koje širom svijeta odumiru.

Predviđena je i posjeta proizvođačima organskog meda, mliječa, kao i fabrici pčelarske opreme.        

 

Send this to a friend