Ekonomija

Crnogorski proizvođači na sajmu organske hrane u Nirnbergu

“Proizvođači će imati priliku, neki od njih prvi put, da vide na jednom mjestu sva dostignuća organske poljoprivrede u svijetu, da razmijene iskustva sa kolegama iz EU, ali i sa drugih kontinenata”, ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Među proizvođačima koji su otputovali u Nirnberg su, kako se navodi u saopštenju, i oni koji su takvo iskustvo imali prošle godine prilikom studijske posjete Francuskoj, kada su posjetili najveći evropski sajam organske proizvodnje u Valansu, ali i organske farme francuskih kolega. 

U novu studijsku posjetu, kako su kazali predstavnicima Ministarstva koji su ih ispratili, kreću spremniji, sa više predznanja, ali i želje da unapređuju svoje znanje i biznis. 

“Cilj im je da “pokupe” što više novih informacija i kontakata koji će im biti značajni za povećanje konkuretnosti i proboj na tržištima”, dodaje se u saopštenju.

Posebno ih, kako su istakli, zanimaju nove ideje vezane za asortiman proizvoda i pakovanja, zatim marketing, ali i da ostvare kontakte sa reagionalnim i evropskim distributerima inputa za organsku proizvodnju, mašina i opreme, sjemena, đubriva i zaštitnih sredstava. 

Kako su kazali, zadovoljni su što će posjeta Sajmu u Nirnbergu biti prilika da se sretnu sa biznismenima iz crnogorske dijaspore, sa kojima su ranije uspostavili kontakte i razgovarali o mogućnostima plasmana organskih proizvoda na tržištu Njemačke i drugih evropskih zemalja.    

Među proizvođačima koji su otputovali u Nirnberg su proizvođači voća, povrća, meda, žitarica, brašna, ovčijeg mesa i drugog iz Bijelog Polja, Petnjice, Pljevalja, Nikšića, Žabljaka, Podgorice i Cetinja.

Send this to a friend