Ekonomija

Crnogorski proizvodi od mesa mogu postati još konkurentniji na domaćem i tržištu EU

Konferencija pod nazivom “Kvalitetom do konkuretnosti proizvoda od mesa“ označila je početak aktivnosti navedenih institucija na projektu “Unapređenje standarda kvaliteta proizvoda od mesa u Crnoj Gori i razmjena iskustava zemalja Zapadnog Balkana“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj projekta je da se napravi spisak potencijalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čiji se kvalitet može unaprijediti uvođenjem određenih standarda ili zaštitom oznakama.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović kazao je da je cilj ovog projekta povećati efikasnost i integraciju lanca proizvodnje hrane u Crnoj Gori.

Ivanović je istakao da je proizvodnja bezbjedne hrane prioritet oko koga nema polemike, a da je kvalitet ono što određuje konkuretnost, odnosno ključni elemenat koji spaja proizvođače i potršače.

Za razliku od tržišta oslonjenih na količinu, na kojima, da bi prodali sve što proizvedu, proizvođači dobijaju subvencije, tržišta oslonjena na kvalitet mnogo više zavise od rastućih želja kupaca.“, rekao je Ivanović. 

Nije tajna, kako je naglasio Ivanović, da će na tržištu opstati proizvođači i proizvodi koji posjeduju sposobnost kontinuiranog i brzog prilagođavanja promjenjivim uslovima.

“Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prepoznalo je značaj stalnog unapređenja kvaliteta proizvoda. Strategija razvoja ruralnih područja 2015-2020 upravo stavlja naglasak na kvalitet i poštovanje prinicipa multifunkcionalnosti poljoprivrede. Jedan od principa je očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa u ruralnim područjima. Ovo je moguće postići integrisanjem poljoprivrednih proizvoda kroz različite sisteme kvaliteta“, rekao je Ivanović, dodajući da Ministarstvo pruža konkretnu podršku na tom putu.

Govoreći o mesnoj industriji, ministar je kazao da je razvoj tog sektora u posljednjih deset godina bio dinamičan što su pokazali i podaci o rastu proizvodnje i izvoza. Potencijal za rast kvaliteta, osim u sektoru mesa, postoji, kako je ocijenio Ivanović, i u sektoru mlijeka.

“Kvalitet se gradi i za to su potrebni vrijeme i inicijativa. Mnoga područja u Crnoj Gori poznata su po nekom od proizvoda koji imaju jedinstvenu recepturu, a svaki od njih odliskava tradiciju, iskustvo i običaje. Daleko smo od Hrvatske koja ima 13 ili Slovenije koja ima 27 zaštićenih proizvoda. Još dalje od Španije sa 182, Portugala koji ima 260 i Italije koja je sa 275 zaštićenih proizvoda lider EU. Ali svaki put započinje prvim korakom“, poručio je Ivanović. 

Zamjenik UN FAO za Evropu i centralnu Aziju Antonio Alonci pojasnio je podršku FAO u projektu dostizanja standarda kvaliteta mesa na području Zapadnog Balkana, i značaj tog projekta za crnogorske proizvođače.

On je podsjetio i na važnost tehničke pomoći u izradi crnogorske nacionalne strategije za razvoj poljoprivrede za period 2014-2020, koja naglašava pitanja standarda kvaliteta, bezbjednosti hrane i konkurentnosti u dostizanju EU standarda i ciljeva.

“Podrška FAO i EBRD je važna u cilju povezivanja privatnog i javnog sektora, razmjene iskustava i naučenih lekcija, ne samo na nacionalnom nivou, već i regionalnom“, rekao je Alonci.

Šef Kancelarije EBRD za Crnu Goru Đulio Moreno kazao je da je glavni cilj dosadašnje podrške podizanje konkuretnosti kompanija koje proizvode hranu, kako bi došlo do uravnoteženog rasta proizvodnje, efikasnosti i povećanja njihovih izvoznih potencijala.

U uvodnom izlaganju konferencije govorila je prodekan Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Marija Vugdelić, koja je izrazila zadovoljstvo što je ova obrazovna institucija partner na projektu. Vugdelić je istakla da se na fakultetu školuju kadrovi koji imaju multidisciplinarno znanje u oblasti proizvodnje hrane koje će moći da primjene u praksi. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Neka ministar prvo napravi
Neka ministar prvo napravi koju ovcu , kravu ili kozu da se stekne sirovinska baza , odnosno da imamo bar onoliko grla stoke koliko i stanovnika pa da se mogne početi govoriti o izvozu na strana tržišta .

Send this to a friend