Ekonomija

Da su im račun i kuća u igri, biznismeni bi bili drugačiji

“Pravo je vrijeme da se ove garancije ugrade u zakon. Pa ko može, može”, ocijenio je Radulović.

Ministar finansija Radoje Žugić prije desetak dana u parlamentu je, podsjetimo, jasno saopštio da se odgovornost ličnom imovinom treba ugraditi u zakon i to što prije.

“U namjeri da se to ugradi u zakon imate mene kao partnera”, saopštio je tada ministar Zugić poslanicima.

Biznismen Žarko Radulović kaže da podržava ideju da se u zakon ugrade obavezne garancije jer, kako ističe, nigdje u svijetu ovo nema bez kod nas da firma bankrotira, a vlasnik ide dalje sa svom svojom imovinom i otvara novu na svoje ili ime rodbine.

“Ovo je dugoročno neodrživo jer druge firme kojima je ostao dužan gura u gubitke i onda oni postaju nelikvidni i ne mogu da plaćaju. Lanac nelikvidnosti se širi”, kaže Radulović i dodaje da je odgovornost neophodna, prije svega prema svojoj familiji, širem okruženju, društvu i poslu.

I vlasnik nikšićke kompanije “Goranović“ Đorđije Goranović kaže da je nepodnošljivo to što se u ovom dijelu događa u Crnoj Gori.

“Preduzeće koje je osnovano za jedan euro napravi ogromna dugovanja prema radnicima, dobavljačima i državi. Kada dođe stečaj, niko od njih ne može da se naplati jer nema ničega. Zato je neophodno da se napravi veća zaštita povjerilaca da se ne bi širio krug nelikvidnosti. U tome treba naći dobru mjeru u skladu sa evropskim propisima”, kaže Goranović.

Treba dobro vidjeti, kaže Goranović, kako se u EU štite od ovakvih stvari.

“Na taj način i mi treba da se zaštitimo od ovih, slobodno mogu reći, prevara pojedinih vlasnika preduzeća koji svakom ostaju dužni i otvaraju nova preduzeća na svoje ili ime rodbine”, ocijenio je za Pobjedu Goranović.

Ekonomski analitičar i direktor Univerzal banke Predrag Drecun kaže da bi novim propisom mogli uvesti garantovanje i ličnom imovinom vlasnika da ne bi dolazili u situaciju da se gomilaju dugovi preduzeća koji se ne mogu naplatiti, jer nema osnivačkog uloga.

“Kod nas se osniva preduzeće za euro, što se u praksi pokazalo veoma rizično, zato što imamo spore mehanizme odlaska u stečaj. Zato smatram da bi trebalo propisati davanje uloga od deset do 20.000 eura. Ko to nema a otvara firmu, postavlja se pitanje šta namjerava da radi. Kada bi garantovali svojom imovinom ili morali da polože osnivački ulog od nekoliko desetina hiljada eura to bi onda bio drugačiji koncept. U toj situaciji ne bismo imali ovakvu inflaciju kompanija, ali se za to mora donijeti novi zakon”, objašnjava Drecun.

No, kaže on, ni davanje lične mjenice prilikom osnivanja preduzeća ne garantuje mnogo, jer mi sve izigramo.

“Možda bi bilo najbolje rješenje propisati ozbiljan iznos novca koji bi bio osnivački ulog nakon čega vjerujem da ne bismo imali ovoliko problema. To u kombinaciji sa brzom reakcijom države bi dalo rezultat”, smatra Drecun.

Ako neka kompanija šest mjeseci nije u stanju da plati poreze i doprinose, kaže on, treba uvesti automatski stečaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vladislav
Gost
Vladislav

Dane Petrović dužan Hypo 31
Dane Petrović dužan Hypo 31 milion kredita, panto Pavićević 21 milion istoj banci. To je samo na njih dvojicu 52 miliona. Što mislite ko im je kredit odobrio i koliki je bio kolateral! I što mislite ože li ga vratiti!

biznisss
Gost
biznisss

e pa lijepo onda samo ce biti
e pa lijepo onda samo ce biti bogatiji moci da otvaraju firme a mi sa 400 eura plate necemo moci da pokusamo da napravimo pare!!!

Anonimni
Gost
Anonimni

Lako je gospodinu Radulovicu
Lako je gospodinu Radulovicu da prica kad nema ni kuce ni licne imovine. Vise se zalazem za to da bude ulog od 10 000 eura + godisnji procenat od profita koje se ne mogu koristiti, vec ukoliko dodje do nekog bankrota da se koliko toliko isplate radnici i dugovi.

Anonimni
Gost
Anonimni

Ekonomski analitičar iEkonomski analitičar i direktor Univerzal banke Predrag Drecun kaže ” smatram da bi trebalo propisati davanje uloga od deset do 20.000 eura”. Kakav Kolumbo. A onda vlasnik novoosnovane firme povuce taj novac sa racuna kroz putne ili druge troskove ili sam sebi dade kredit. Uf ako si ti analiticar crno nam se pise, kao sto nam se vec… Više »

milivoj
Gost
milivoj

@burleska u pravu si dolazimo@burleska u pravu si dolazimo u jednu komicnu situaciju gdje garnitura koja je dosla do toga sto ima mimo pravila i zakona sada zele da postave ta ista pravila samo jos strozija, kako bi nama onemogucili cak i nadu da mozemo nesto napraviti. Jednostavno trebamo im obespravljeni i finansijski zavisni da bi ucrvstili svoje iluzije “uspjesnih… Više »

kontroverzni biznismeni
Gost
kontroverzni biznismeni

Sad kad se ekipa dobro
Sad kad se ekipa dobro nakrala a drzava dovedena do totalonog kolapsa treba uvesti garancije?
Cemu zakon ? Pljacku i manipulkaciju je i izvrsila ekipa koja treba da ga donese i za koju zakoni ne vaze.

burleska
Gost
burleska

E pa kad to kaze suvlasnikE pa kad to kaze suvlasnik koji je smijesna figura iza koje se krije misteriozni vlasnik ( a sto se krije ) koji je postenijama parama izgradio Hotel i zalozio kucu i imanje onda to zvuci stvarno kredibilno. Pa u toj naopkaoj lopovskoj drzavi krediti su davani uz drzavne garancije upravo kontroverznim biznismenioma (citaj lopovima)… Više »

Send this to a friend