Ekonomija

Dakićevci najavili svakodnevne proteste pred Vladom

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike Milan Vukčević rekao je agenciji Mina-business da će radnici tražiti vanrednu sjednicu Vlade sa jednom tačkom dnevnog reda koja bi se odnosila na rješavanje njihovih problema.

“Da bi nastavili i pojačali dosadašnje sedmogodišnje proteste u cilju poštovanja Ustava i zakona, od sjutra danonoćno protestujemo pred zgradom Vlade. U ovom trenutku radnicima je na rapsolaganju samo ulica”, poručio je on.

Kako je dodao, zadatak Vlade je da, shodno Ustavu, poštuje zakone, propise i pravne norme.

“Problem radnika “Radoje Dakića” treba da bude uvršten u prioritete Vlade, s obzirom da je ona osnivač, a država većinski vlasnik preduzeća odnosno poslodavac”, kazao je Vukčević.

Pored kršenja Zakona o radu, Vukčević tvrdi da nijesu poštovani ni zakoni o poreskoj odgovornosti, zbog čega firma duguje oko devet miliona eura za doprinose.

“Presuda nije stvar ničije volje, već obaveza sve tri grane vlasti. Pored pritiska sa kojim se Vlada suočava od Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, potrebno je da zajednički uradimo nešto za sebe i svoje porodice. Očekujemo da svojim prisustvom, a ne odsustvom, bivši radnici i članovi njihovih porodica donose doluke”, zaključio je Vukčević.

Radnici “Radoja Dakića” čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. U Osnovnom sudu je krajem marta prošle godine prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i Čelebić. Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

 

 

Send this to a friend