Ekonomija

Del Monako: A2a neće biti gorivo za napajanje kampanje

Komentarišući aktuelna dešavanja u vezi sa potpisivanjem novog ugovora sa italijanskom kompanijom, koji je sinoć usvojio parlament, del Monako je istakao da se iskreno nada da pregovori komercijalne prirode neće postati “visokooktansko gorivo za napajanje predizborne kampanje”.

“A2A je vodeće preduzeće u ovoj oblasti. Takvo preduzeće nikada ne bi prihvatilo sklapanje sporazuma koji bi kršio zakon, pravo Evropske Unije ili pravila funkcionisanja tržišta”, rekao je del Monako, poručujući da i dalje vjeruje u Crnu Goru, njeno tržište i želju da se transformiše u regionalno čvorište strateš kog sektora energije.

Pregovori Vlade i A2A o daljoj saradnji u Elektroprivredi EPCG, u kojoj Italijani imaju 41,7 odsto akcija, traju skoro dvije godine. Ugovor o upravljanju između države i A2A istekao je u decembru 2014. od kada su odnosi uređivani sa više privremenih ugovora. Ključna tačka sporenja u pregovorima bila je gradnja drugog bloka Termoelektrane TE Pljevlja, koju su u Vladi vidjeli kao prioritetni razvojni projekat, a u A2A kao skupu investiciju u koju nijesu željeli da uđu.

Neizvjesni pregovori su početkom jula rezultirali predlogom akcionarskog ugovora, kojim je predviđena gradnja drugog bloka, ali i mogućnost izlaska Italijana iz EPCG. Predloženi ugovor sada je postao predmet rasprave članova Vlade izbornog povjerenja, jer predstavnici opozicije insistiraju na tome da on ne bude usvojen u parlamentu

Gradnja drugog bloka će koštati 324,5 miliona eura

Članovi Radnog tima za projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja i predstavnici Škoda Prahe dogovorili su da konačna cijena po kojoj će češka kompanija izgraditi drugi blok bude 324,5 miliona eura. Time je, kako je saopšteno iz EPCG, umanjena početna cijena gradnje za oko 25 miliona eura.

“Škoda Praha se obavezala da realizuje projekat izgradnje drugog bloka po toj cijeni u skladu sa usaglašenim EWA i EPC ugovorima, odnosno ugovorima o uslugama izrade glavnog projekta i o izvođenju radova”, istakli su iz EPCG.

Česi su se obavezali i da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove standarda EU za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u drugom bloku. Predviđene su savremene najbolje raspoložive tehnike, koje uključuju sve mjere čišćenja otpadnih gasova u skladu sa odgovarajućom direktivom.

“Nepostizanje sporazuma sa strateškim partnerom, kao što je kompanija A2A koja je u Crnu Goru uložila pola milijarde eura i omogućila očuvanje na hiljade radnih mjesta, poziva na duboko razmišljanje”, upozorio je del Monako.

Ključne stavke novog ugovora

U slučaju da se A2A odluči da aktivira “put opciju” i izađe iz EPCG, država Crna Gora moći će da kupi 41,7 odsto njihovih akcija po cijeni od 250 miliona eura, koje će biti isplaćene u sedam godišnjih rata.

A2A ima pravo da prije aktiviranja “put opcije” proda akcije trećem licu. Međutim,

Vlada ima pravo preče kupovine. To znači da A2A ne može prodati akcije trećem licu direktno.

A2A se odriče prava na arbitražu, dok EPCG ima mogućnost pokretanja arbitražnog postupka u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih.

A2A dobija pravo na upravljanje Elektroprivredom, ali za to mora preuzeti veću odgovornost. Italijanska kompanija predlagaće menadžment, ali će imenovanje biti moguće samo uz saglasnost Vlade.

Send this to a friend