Ekonomija

Delegacija Nikozije o Jedinstvenoj kontaktnoj tački Crne Gore

 

Posjeta je organizovana u okviru dvogodišnjeg ALA projekta “Aproksimacija zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u dijelu slobodnog pružanja usluga i zaštite konkurencije” koji Ministarstvo ekonomije realizuje u saradnji sa Agencijom za međunarodnu saradnju njemačke Vlade (GIZ), a koji je kofinansiran od strane Evropske unije.

Posjetu Nikoziji je finansirala Agencija. 

Sastanak je imao za cilj da poveća informisanost predstavnika resorsnih institucija, kao i produbljivanje razumijevanja politike Direktive o uslugama, u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje  i upotrebu Jedinstvene kontaktne tačke u Crnoj Gori, a na osnovu najboljeg iskustva i prakse U Evropskoj Uniji koje sprovodi Kipar. 

Shodno Akcionom planu za transponovanje Direktive o uslugama na unutrašnjem tržištu, Jedinstvena kontaktna tačka (JKT) predstavlja državni portal elektronske uprave preko kojih privredna društva i fizička lica mogu da utvrde i završe administrativne formalnosti u vezi sa osnivanjem, kao i formalnosti u vezi sa prekograničnim pružanjem usluga (izjave, prijave, zahtjevi za izdavanje odobrenja i sl.). Korišćenjem JKT značajno se smanjuju troškovi transakcija. 

Kiparska Jedinstvena kontaktna tačka, po najnovijim procjenama Evropske Komisije u pogledu JKT u Evropi, pokazuje primjer najbolje prakse u Evropskoj Uniji.

Njihova JKT je dakle posebna tačka za preduzeća iz EU koja bi obavljali djelatnosti u toj zemlji na privremenoj osnovi ili kao stalnu djelatnost. Ta tačka omogućava da se na jednom mjestu nađu sve potrebne informacije, kao i elektronsko obavljanje svih procedura. Da bi se isto realizovalo potrebna je saradnja svih uključenih organa vlasti, koja je na Kipru na veoma visokom nivou, što pokazuju i rezultati. Da bi došli na tako visok nivo, prošli su kroz mnoge izazove, među kojima neke očekujje i Crna Gora.

Marios Drousiotis, načelnik direkcije za privredu i industriju u Ministarstvu energije, privrede, industrije i turizma na Kipru, gdje su dvodnevni konsultativni sastanci održani, naglasio je da je JKT za njih predstavljala ogroman izazov na samom početku jer nisu postojale procedure licenciranja, tako da su morali detaljno proučiti Direktivu o uslugama, identifikovati i sortirati ključne podatke, sastaviti upitnik kojim bi sve to pokrili i poslati ga nadležnim institucijama.

„Dobiti tražene informacije od nadležnih institucija je bilo veoma teško jer je trebalo svima vremena da shvate o kakvom je projektu riječ, da je potrebna konstantna saradnja i da i te institucije imaju brojne obaveze koje treba da završe u skladu sa zakonodavstvom i Direktivom o uslugama. Nakon dobijanja informacija iz upitnika, sve smo informacije postavljali u formulare koji su nakon odobrenja stavljeni online. JKT portal je rađen in-house od strane malog tima programera iz Ministarstva finansija, a dobijeni produkt je funkcionalni portal, lagan za korišćenje. Za sve to je potrebno bilo mnogo rada i vremena“, rekao je on.

Drousiotis je, dajući osvrt i savjete za osnivanje crnogorske JKT, kazao da je veoma važno da pristup razvoju JKT bude jednostavan.

“Potrebno je da osigurate uniformnost, kvalitet i pouzdanost informacija, kao i da same informacije budu maksimalno pojašnjene radi razumijevanja korisnika. Upotreba postojeće platforme e-uprave je dobar početak. Time se štedi na  hardveru, softveru i troškovima programiranja“, rekao je on.

Direktorica ALA projekta, Sosanna Lisgara, ovom prilikom je naglasila da je iskustvo koje su predstavnici kiparske JKT podijelili sa nama umnogome će pomoći u daljim koracima realizacije JKT u Crnoj Gori.

“Kroz Jedinstvenu kontaktnu tačku, pružaoci usluga iz Crne Gore i zemalja EU će moći dobiti sve relevantne informacije i završiti sve neophodne procedure kako bi mogli otpočeti sa obavljanjem uslužne djelatnosti. Kao rezultat, pružaocima usluga će se olakšati ispunjenje svih neophodnih formalnosti na jednom mjestu, tako da neće morati da kontaktiraju veliki broj različitih organa vlasti“, rekla je ona.

Generalni direktor u Ministarstvu ekonomije za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom, Goran Šćepanović izrazio je zadovoljstvo nivoom iskustva predstavnika kiparske JKT-e, prikazanim crnogorskoj delegaciji prilikom posjete.

„Naročito u dijelu rješenja koja se mogu primijeniti pri uspostavljanju crnogorske jedinstvene kontaktne tačke, čime će se značajno unaprijediti i ubrzati sami postupak izrade dizajna i usluga koje će takav portal pružati, kako crnogorskim, tako i inostranim privrednicima i preduzetnicima koji namjeravaju da posluju u Crnoj Gori, a i u EU zemljama“, rekao je on. 

Delegaciju su činili predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije,  Privredne komore Crne Gore, Sekretarijata za zakonodavstvo i ALA GIZ projekta. 

 

 

Send this to a friend