Ekonomija

DN saznaju: Milorad Vujović veliki poreski dužnik

Kako se navodi u tekstu, to mu je bio motiv da ostane na ovoj dužnosti i pošto je URA, koja ga je delegirala na to mjesto, odlučila da njeni predstavnici napuste Vladu i kontrolne funkcije po dubini.

Vujović do sada nije uspio “ništa da im nađe”, ali je zato, izgleda, neko našao njemu. Firma Vujovića, naime, veliki je poreski dužnik i već duže vrijeme duguje državi po osnovu PDV-a 146.000 eura, saznaju Dnevne novine.

Ovaj podatak potvrđen je u Poreskoj upravi, a ime Milorada Vujovića kao odgovornog lica u privrednom subjektu “Mikulić company” upisano je u Centralnom registru privrednih subjekata i Centralnom registru poreskih obveznika.

“Mikulić company” nekoliko godina nije prijavljivala ni obaveze po osnovu javnih prihoda za zarade, pa je moguće da ima i još neke obaveze prema državi. Kako je objašnjeno Dnevnim novinama, ovakvi privredni subjekti često zamagljuju sliku o tačnosti poreskog duga, pa Poreska uprava ne može precizno utvrditi njihove stvarne poreske obaveze i ukupna dugovanja, ističe se u tekstu. 

U biografiji Vujovića, koja se nalazi na sajtu Vlade, inače piše da je on i ranije, tokom prethodnih dvadesetak godina, imao razne funkcije u podužem spisku uglavnom privatnih preduzeća, a među njima je i nekadašnje veliko preduzeće “Tara” Cetinje. Zanimljivo je, pišu Dnevne novine, da je skoro svako preduzeće u kojem je Vujović radio prošlo kroz stečaj i likvidaciju i za sobom ostavilo neke dugove.

Insistiranje Vujovića da se naplate sva poreska dugovanja i njegova javna polemika na ovu temu sa bivšim ministrom finansija Radojem Žugićem, nakon ovog saznanja dobija sasvim drugu dimenziju, navodi se u tekstu. Dodaje se da kredibilitet Vujovića da kontroliše druge, u uslovima kada je on lično veliki poreskih dužnik, navode Dnevne novine, sada je potpuno doveden u pitanje.

Istovremeno, kako pišu Dnevne novine, otvara se i pitanje njegovog “konflikta interesa”, jer nije jasno da li visoki državni funkcioner može istovremeno da bude i odgovorno lice u nekom privrednom subjektu, ali je zato sasvim jasno da potpredsjednik Vlade neke države ne može biti čovjek koji toj državi duguje 146.000 poreza, a možda i više, pišu u DN. 

Da li tu ima posla i za Tužilaštvo, procijeniće nadležni, zaključuje se u pisanju Dnevnih novina. 

Send this to a friend