Ekonomija

Dodijeljeno prvih 400 vaučera u projektu 1000+

Sekretar Zoran Tomić je istakao da je Projekat od početka do kraja realizovan transparentno, pod istim uslovima za sve građane Crne Gore i ocijenjen kao jedan od najkvalitetnijih i najboljih projekata Vlade Crne Gore i Banke za Razvoj Savjeta Evrope.

Prethodne sedmice podijeljno je 68 vaučera prioritetnim ciljnim grupama.

Danas i u srijedu podijeljeno je po 166 vaučera, odnosno ukupno 332 vaučera mladim bračnim parovima, zaposlenim u javnom sektoru i ostalim korisnicima.

Podnosioci zahtjeva koji nijesu raspoređeni na rang listu korisnika svrstani su na listu čekanja po grupama: zaposleni u javnoj upravi – 159, mladi bračni parovi do 35 godina starosti – 89 i ostali – 26. 

U skladu sa Odlukom o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita fizičkim licima radi obezbjeđenja stambenih objekata za socijalno stanovanje, projektni odbor je rangirao podnijete zahtjeve.

“Rangiranje zahtjeva je izvršeno u odnosu na vrijeme podnošenja zahtjeva u okviru definisanih kvota ciljnih grupa do konačne potrošnje sredstava obezbijeđenih Projektom, odnosno 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima”, kazali su u Ministarstvu.

Ukupan iznos sredstava je raspoređen u skladu sa prosječnom kreditnom sposobnošću aplikanata koje su procjenjivale banke, a koja iznosi 49.549 eura.

“Na osnovu vaučera građani sa odabranim investitorom zaključuju predugovor o kupovini stana koji je prijavljen učešćem u projektu. Vaučer važi 60 dana od dana izdavanja i original ostaje kod korisnika. Ako se vaučer ne iskoristi za zaključivanje predugovora u navedenom roku, korisnik vaučera se isključuje sa rang liste, a prvi naredni korisnik sa liste čekanja zauzima njegovo mjesto. Procedura je konačna kada građanin potpiše ugovor o dugoročnom hipotekarnom kreditu u okviru projekta 1000+ sa bankom, odnosno ugovor o kupoprodaji stana sa investitorom”, objašnjavaju u ovom vladinom resoru.

Napominju da su banke nakon određivanja preliminarne kreditne sposobnosti dužne utvrditi konačnu kreditnu sposobnost građana, na osnovu svojih internih procedura odobravanja kredita i svoje kreditne politike.

“Molimo građane koji odustanu od učešća u Projektu iz bilo kog razloga, da obavijeste projektni odbor ili implementacionu jedinicu Procon doo, kako bi građani sa liste čekanja zauzeli njihovo mjesto. Ministastvo održivog razvoja i turizma, kao nosilac Projekta, kao i projektni odbor, pratiće proces potpisivanja kupoprodajnih ugovora”, poručuju u Ministarstvu.

Imajući u vidu iskustvo iz prethodnog projekta, kada je podijeljen  821 vaučer, a realizovana 433, kao i činjenicu da je prosječna kreditna sposobnost aplikanata veća nego u prethodnom projektu, očekivanja su da će više od 400 građana koji su ispunili uslove, dobiti vaučer.

“Ono što je ohrabrujuće za aplikante sa liste čekanja, što već možemo zaključiti na osnovu realnih potreba i visine sredstava za stambene kredite, je da prvih 400 korisnika svakako neće utrošiti sredstva predviđena Projektom i da postoji velika šansa da će, ukoliko ne svi, onda veliki broj aplikanata sa liste čekanja dobiti šansu da kroz projekat 1000+ riješi stambeno pitanje”, ističu u Ministarstvu.

Send this to a friend