Ekonomija

Dogovoreno potpisivanje sporazuma sa Belgijom u oblasti održivog razvoja

“U okviru bilateralnog sporazuma, pored pitanja životne sredine, poseban akcenat biće stavljen na održivi razvoj, sa ambicijama da se dodatno unaprijedi ekonomska saradnja između Crne Gore i Belgije”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Na sastanku je, između ostalog, konstatovan i pohvaljen napredak Crne Gore na putu evroatlanskih integracija.

Ministri su razmijenili informacije o aktivnostima koje sprovode dva ministarstva u oblastima održivog razvoja i turizma. Sagovornici su ocijenili pozitivno dosadašnju saradnju, ali i konstatovali da postoji još prostora za njeno unapređenje, što može dati dodatni impuls ukupnoj saradnji dvije zemlje.

“Definisali smo aktivnosti na kojima ćemo zajednički raditi po pitanju životne sredine u narednom periodu, u dijelu tretmana otpada i prenosa najbolje evropske prakse, a konkretni rezultati tih dogovora mogu se očekivati tokom sljedeće godine. Belgija je u samom vrhu država članica EU kad je u pitanju upravljanje komunalnim optadom, pa bi njihova iskustva mogla da doprinosu uspostavljanju EU standarda u Crnoj Gori“, rekao je Gvozdenović.

Sljedeće godine je dogovorena posjeta belgijske ministarke Crnoj Gori, što bi bila prilika i za potpisivanje sporazuma o bilateralnoj saradnji.

Gvozdenović će se, u nastavku svoje posjete Briselu, sastati sa šefom jedinice za Crnu Goru u Glavnom direktoratu za proširenje i susjedsku politiku Dirkom Langeom, te komesarom za životnu sredinu, pomorske poslove i ribarstvo, Karmenuom Velom, a posjetiće i Evropski parlament, gdje će se sastati sa poslanicom Analiz Dods.

Send this to a friend