Ekonomija

Država neće izgubiti mnogo zbog nižih cijena rominga

Analiza, koju je 2013. godine uradila međuresorska radna grupa, sačinjena od predstavnika Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstva finansija, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, pokazala je da ne bi trebalo da bude drastičnog pada prihoda od rominga i poreza za državu jer se zbog nižih cijena očekuje veći obim saobraćaja, kako govora, tako i SMS poruka i internet saobraćaja.

Iz Analize se može zaključiti da su mobilni operatori po osnovu PDV-a i poreza na dobit od rominga 2011. u budžet Crne Gore uplatili 3.015.066 eura, a 2012. godine 2.795.063 eura. 

“Svakako, država se kao neko ko brine o svojim građanima, može i odreći dijela svojih budžetskih prihoda, ako time omogućava građanima lagodniju komunikaciju i pristup internetu, koji se već izjednačava sa osnovnim ljudskim pravima”, navedeno je u Informaciji.

Roming prema Srbiji, BiH i Makedonji biće znatno niži

Cijene rominga za građane Crne Gore prema Srbiji, Makedoniji i Bosni i Herecegovini biće znatno niže, pokazuje Informacija o implementaciji Sporazuma o snižavanju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija ove četiri zemlje.

Saglasno Sporazumu, cijene rominga za građane Crne Gore prema Srbiji, biće niže oko dva-tri puta za usluge prenosa govora, oko tri puta za SMS i oko 24 puta za data roming. 

“Cijene rominga za građane Crne Gore prema Makedoniji smanjiće se oko osam puta za usluge prenosa govora, 4,5 puta za SMS i oko 30 puta za data roming.  Cijene rominga prema BiH biće niže oko sedam puta za usluge prenosa govora, 3,5 puta za SMS i oko 34 puta za data roming”, stoji u Informaciji.

U Informaciji se napominje da prihodi od roming usluga operatora iznose oko 10 odsto ukupnih prihoda koji ostvare mobilni operatori u Crnoj Gori. 

“Crnogorski građani najviše putuju u Srbiju, što iznosi oko 51 odsto, zatim u Bosnu i Hercegovinu, oko 14 odsto, dok ostale zemlje čine oko 35 odsto. Samo na osnovu ovih podataka, može se realno očekivati da sniženje cijena rominga neće dovesti do pada prihoda operatora od rominga, jer će građani zbog smanjenja cijena povećati obim potrošnje ovih usluga”, naglašeno je u dokumentu. 

Ističe se da je cilj Uredbe Evropske unije o romingu smanjivanje razlika između nacionalnih tarifa i tarifa za roming. 

Pomenutom Uredbom propisane su maksimalne cijene veleprodajnih i maloprodajnih usluga rominga. 

“Propisanim maksimalnim cijenama ovih usluga postiže se povećanje konkurencije na tržištu, smanjivanje cijena za korisnike, kao i stvaranje unutrašnjeg tržišta usluga rominga u EU, bez značajne razlike između nacionalnih tarifa i tarifa za roming. Slični efekti se očekuju i od potpisanog regionalnog Sporazuma, na tržištu zemalja potpisnica”, dodaje se u Informaciji.

Što se tiče navoda o daljim ulaganjima operatora koja se sada, po mišljenju operatora, mogu dovesti u pitanje, u Informaciji stoji da ona nijesu bila značajna ni u prethodnom periodu, “na šta je sigurno uticala i globalna kriza, i manji prihodi “majki-firmi”, odnosno vlasnika postojeća tri crnogorska operatora, koji posluju na stranim tržištima, u drugim državama”. 

Neprihvatljivo je, napominje se, da se tema investiranja i budućih ulaganja veže za snižavanje cijena rominga. 

“U konačnom, vlasnici postojeća dva crnogorska telekomunikaciona operatora posluju na teritoriji EU, i dio su unutrašnjeg EU tržišta, na kojem se već primjenjuju snižene cijene rominga. I od tih operatora EU traži i očekuje dalja ulaganja u razvoj servisa, bez obzira na moguće manje prihode po ovom osnovu, što su i očekivanja države Crne Gore od telekomunikacionih operatora koji posluju na ovom tržištu”, objašnjeno je u Informaciji.

Send this to a friend