Ekonomija

Đukanović: Bićemo najdinamičnija ekonomija zapadnog Balkana

Kako je kazao, Crna Gora želi da se domogne tog nivoa rasta od četiri do pet odsto u kontinuitetu, jer je to jedini pouzdan put da se sustigne evropski nivo razvijenosti.

“Samo članstvo u Evropsku uniju i NATO nije nam cilj sam po sebi, već to želimo da bismo unaprijedili kvalitet života u našoj zemlji. Pred nama je ozbiljan posao ako želimo da obezbijedimo građanima Crne Gore da u doglednoj budućnosti žive životom primjerenim Evropi 21. vijeka. Je li to realno? Po nama savršeno jeste, jer imamo ozbiljne, neiskorišćene razvojne resurse u oblasti energetike, turizma i prerađivačke industrije, prije svega proizvodnje hrane. Pretpostavka svemu tome je dalje unapređenje infrastrukture. Zato smo već razvili brojne projekte među kojima su neki među najvrijednijim u Evropi danas, kao što je realizacija projekta autoputa”, dodao je Đukanović. 

On je podsjetio da je donijeta odluka da se izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja povjerila Škodi Praha istakavši uvjerenje da će se u narednih mjesec stvoriti uslovi za potpisivanje ugovora o gradnji. Ovaj projekat, kako je ocijenio, biće jedna od polaznih osnova za dalje unapređenje saradnje između dvije zemlje u oblasti energetike.

Skup privrednika održan je u okviru Đukanovićeve posjete Češkoj, u sklopu koje se sastao sa premijerom te zemlje Bohuslavom Sobotkom i drugim zvaničnicima, a održano je i zasijedanje Češko-crnogorske mješovite komisije. Crnogorsku privrednu delegaciju predvodio je predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, a činile su je kompanije iz oblasti građevinarstva, trgovine, turizma, saobraćaja, komunalne infrastrukture i špedicije.

Mijušković je konstatovao da nažalost, robnu razmjenu Crne Gore i Češke tokom prethodne četiri godine karakteriše stalni pad, uz konstantan deficit na crnogorskoj strani, čemu je značajno doprinijela globalna ekonomska kriza. Tako je ukupna robna razmjena sa Češkom tokom prošle godine iznosila svega 16,2 miliona eura i bila je niža za 2,4 odsto, u odnosu na godinu prije.

“Međutim, pokazatelji o robnoj razmjeni za pet mjeseci tekuće godine ohrabruju i pokazuju rast od 9,1 odsto. Jasno je da moramo uložiti napore, i sa jedne i sa druge strane, da ostvarimo mnogo veću međusobnu trgovinsku saradnju kao i doprinesemo uravnoteženju robnog bilansa”, smatra on. 

Prema njegovim riječima, priliv stranih direktnih investicija iz Češke, od 2006. godine do danas, iznosio je 13,7 miliona eura, što je jako malo u odnosu na mogućnosti.

“U narednom periodu, očekuju se značajne investicije iz Češke, prije svega u sektor energetike i željezničke infrastrukture. Takođe, sa kompanijom Škoda Praha planirani su pregovori o investiciji od 350 miliona eura za izgradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima. Očekivanja su da će izgradnja ovog objekta odgovoriti najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije, dobroj praksi evropskih zemalja i zaštiti okoline. Na taj način, Crna Gora će dobiti savremeni objekat, koji će učvrstiti energetsku stabilnost zemlje i riješiti ekološke probleme u Pljevljima. Energetika je jedan od sektora u kojem se može ostvariti značajna saradnja između Češke i Crne Gore, a dosadašnje iskustvo ukazuje da prostor za to postoji, posebno u dijelu obnovljivih izvora energije “, naveo je Mijušković. 

Send this to a friend