Ekonomija

Đukanović: Dostupnost finansija i dalje problem u započinjanju biznisa

On je na godišnjoj prezentaciji Investiciono-razvojnog fonda IRF pod nazivom Programi finansijske podrške, rekao da je ta institucija u prethodnom periodu napravila veliki rezultat i pomogla Vladi u realizaciji ekonomske politike.

“Vlada je i dalje jako posvećena stvaranju dobrog poslovnog ambijenta za razvoj preduzetništva. Investitori i preduzetnici su naši ključni partneri. U Vladi razmišljamo da obezbijedimo i dodatne subvencije za novootvorena radna mjesta, kao i o tome kako da obezbijedimo subvenciju od nekoliko procenata kamatne stope za one koji bi se pojavili kao investitori u hotele visoke kategorije“, kazao je Đukanović.

On je saopštio da je u Crnoj Gori evidentiran rast broja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

“Tu govormo o 11,3 hiljada preduzetnika, oko 23 hiljade malih i srednjih preduzeća, kao i o podatku da je 70 odsto zaposlenosti u Crnoj Gori u sektoru malih i srednjih preduzeća. To je nešto što znači jedan novi kvalitet i novu konkurentnost crnogorske ekonomije“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u prethodnih deset godina, od obnove državnosti, napravila ozbiljne iskorake na planu ekonomskog razvoja.

“Crna Gora je danas najrazvijenija ekonomija zapadnog Balkana. U tih deset godina crnogorska ekonomija je prosječno rasla po stopi od 3,2 odsto. Taj rast smo u dobroj mjeri ostvarili zahvaljujući intenzivnom prilivu direktnih stranih investicija“, saopštio je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora tokom prethodnih deset godina uspjela da bitno unaprijedi zaposlenost.

“U apsolutnim ciframa imamo rast zaposlenosti za oko 42 hiljade novih radnih mjesta. Ipak, ne možemo biti sasvim zadovoljni, jer želimo da sve to ide brže. Potrebne su nam još više stope rasta“, poručio je Đukanović.

Procjena Vlade je, kako je naveo, da se mora ući u zonu ekonomskog rasta od četiri do pet odsto godišnje.

“Procjena Evrpske komisije EK je da će Crna Gora biti najenergičnija ekonomija ove godine i da će rasti po stopi od 3,6 odsto. Mi mislimo da možemo i više od toga i da ćemo zahvaljujući intenziviranju realizacije nekih krupnih infrastrukturnih investicija stvoriti uslove za dodatno dinamiziranje ekonomskog rasta“, smatra Đukanović.

On je dodao da je važno da se nastavi sa izgradnjim novog nivoa preduzetničke kulture.

“Ako bi po težini rangirali naše deficite, čini nam se da je mnogo lakši budžetki i deficit u trgovinskoj razmjeni sa instranstvom od deficita preduzetničkog znanja i samoupouzdanja da ljudi ulaze u preduzetničke poduhvate“, ocijenio je Đukanović.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, dodatno učvrstila makroekonomsku stabilnost.

“Moramo raditi na tome da to i dalje čuvamo posebno sa stanovišta eliminacije budžetskog deficita i smanjenja učesšća duga u BDP-u. I na jednom i na drugom planu imamo vrlo jasno definisane politike i ne sumnjam da će Crna Gora već od naredne godine ući u zonu uravnoteženog finansiranja državne potrošnje izuzev razvojne, i da će biti u stanju da apsolutno uredno otplaćuje svoj dug“, kazao je Đukanović.

Zadatak je, kako je dodao, i poboljšanje konkurenotnsti crnogorske ekonomije u cjelini.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, saopštio je da ta institucija nudi ubjedljivo najpovoljnije uslove za započinjanje biznisa, kao i za razvoj i rast postojećeg preduzeća.

“Nastavljamo i ove godine sa povećanjem kreditnih plasmana. Na 16. maj prošle godine plasirali smo 33,5 miliona eura, a istog datuma ove godine nešto preko 40 miliona eura. Za četiri i po mjeseca ove godine plasirali smo skoro sedam miliona eura više sredstava nego u istom periodu prošle“, rekao je Vukčević.

IRF je od osnivanja plasirao 310 miliona eura u crnogorsku privredu, od čega samo u prošloj godini preko 117 miliona.

“Najmanje isti iznos biće obezbijeđen i za ovu godinu i to po krajnje povoljnim uslovima. Kamatna stopa za početnike u biznisu se kreće od dva do 2,5 odsto, grejs period do četiri godine, a rok povraćaja do 12 godina. Za mlade ljude sa fakultetskom diplomom koji se nalaze na Birou za zapošljavanje obezbijeđen je i beskamatni kredit“, kazao je Vukčević.

Na današnjoj svečanosti u vinskom podrumu Šipčanik upriličena je svečana dodjela prvih sedam Odluka o odobrenim kreditima za visokoškolce, po osnovu beskamatne kreditne linije.

Neki od projekata koji će biti finansirani tim sredstvima se odnose na rent a car, adaptaciju i nabavku opreme caffee restorana, otvaranje agencije za organizaciju vjenčanja i salona vjenčanica i haljina, nabavku kombi vozila za potrebe rent a car agencije, izgradnju pokretnog terena za fudbal, proizvodnju ratluka i želea.

Vukčević je ocijenio da preduzetništvo kao proces pokretanja novog biznisa podrazumijeva spremnost da se organizuje, razvija i upravlja poslovnim poduhvatima sa svim rizicima i izazovima u namjeri da se ostvari profit.

“Pokretanje sopstveng biznisa nije rezervisano samo sa one koji imaju genijalne ideje. Većina današnjih uspješnih preduzetnika svoje poslovanje zasniva na jednostavnim idejama koje su samo realizovane na drugačiji i uspješniji način“, kazao je Vučević.

Prema njegovim riječima, ono što razlikuje uspješne preduzetnike od onih koji to nijesu je što uspješni nikada nijesu odustajali od svojih ideja.

“Uspješni su imali volju, a neuspješni samo želju“, zaključio je Vukčević.

Send this to a friend